Mișcările involuntare ale bebelușului , cum ar fi reflexul de supt sau reflexul punctelor cardinal  îl ajută să supraviețuiască  și să se dezvolte. Este necesară cunoașterea reflexelor necondiționate ale nou-născutului în evaluarea stării normale sau patologice a acestuia. Dacă reflexele sunt absente sau diminuate pot indica o problemă neurologică.

Mișcările sunt de două tipuri:

 1. 1.Mișcari reflexe (înăscute, necoordonate, de supt, de clipire). Aceste mișcări după 4 luni dispar.
 2. 2.Mișcări simetrice sunt mișcari involuntare ale extremitățiilor. Ele sunt urmarea mișcărilor intrauterine și vor sta la baza următoarelor mișcări voluntare.

Dezvoltarea motorie este structurată pe stadii de vârstă:

 1. 1.Vârsta între 0 - 3 luni

Pentru această perioadă sunt caracteristice 2 tipuri de reflexe:

 • Reflexele  posturale
 • Reflexele arhaice

Reflexele postulale sunt mișcări și posturi reflexe provocate de o anumită poziție a corpului.

Datorită predominării tonusului flexorilor, nou-născutul are o postură simetrică, în care se menține poziția intrauterină. Pe parcursul acestui stadiu sugarul își câștigă tonusul de extensie începând cu capul, apoi coloana vertebrală și în cele din urmă bazinul.

În primele săptămâni, sugarul nu are control asupra extremității cefalice. Pe la sfârșitul lunii începe să-și mențină poziția capului, la început pe o perioadă mai scurtă, după care îl susține din ce în ce mai mult timp. Pe începutul lunii a 3-a, sugarul începe să-și controleze poziția capului, iar către sfârșitul acestei luni începe să studieze cu interes mâinile și picioarele, își extinde complet membrele inferioare, iar pe burtă poate să urmărească în jurul său.

În această perioadă apare, după Bobath, Postura Păpușii, un moment important de referință-  Pe burtă, sugarul se sprijină pe coate și antebrațe, cu palmele și degetele extinse, picioarele sunt ușor flectate și rotate spre exterior.

Reflexele arhaice (neonatalice)  sunt reflexe involuntare, care se dezvoltă în timpul vieții intrauterine și sunt esențiale pentru existența nou-născutului. Sunt reacții primare pe care nou-născutul  le prezintă de la naștere și dispar treptat până în luna a 4-a de viață postnatală.

 1. a)Reflexul de supt este un reflex care apare la făt în jurul săptămânii 32 și se dezvoltă complet până în jurul săptămânii 34. De aceea reflexul este slab dezvoltat la copii care se nasc prematur. După luna a 3-a nu mai este un gest reflex.

Dacă se introduce între buzele sugarului un deget se produce contracția buzelor și a obrajilor asociată cu caracteristicile suptului.

Dacă este reflexul este manifestat de fiecare dată asta nu înseamnă că bebelușului ii este foame.

 1. b)Reflexul de prindere

Dacă se apasă cu degetul arătător în palmă nou-născut de la marginea cubitală spre police se produce flectarea degetelor copilului cu prinderea obiectelor între ele.

 1. c)Reflexul Moro

Acest reflex poartă numele medicului pediatru austriac Ernst Moro (1874-1951) care l-a descoperit. Reflexul se produce prin mișcarea suprafeței de susținere, cum ar fi tragerea scutecului pe care este așezat copilul , un zgomot foarte puternic sau suflarea unui jet de aer în față.

Reflexul se produce abducția și extensia membrelor superioare cu deschiderea palmelor și extensia degetelor concomitent cu flexia membrelor inferioare cu revenire cu flexia membrelor superioare la piept cu strângerea pumnilor concomitent cu extensia membrelor inferioare.

În mod normal, dispare în jurul vârstei de 4 luni, dar poate persista până la 6 luni,cu condiția ca în ultimele luni doar să fie schițat. Dacă persistă peste 6 luni este o dovadă că sugarul are o suferință cerebrală cronică.

 1. d)Reflexul de deschidere a mâinii

Dacă mâna este strânsă în pumn executăm o mângâiere pe marginea cubitală și mâna bebelușului se deschide. Reflexul dispare la sfârșitul primei luni de viață.

 

 

 1. e)Reflexul punctelor cardinale

Se poate produce în mai multe moduri:

 • Dacă se atinge cu degetul colțul gurii, buza inferioară se lasă spre aceeași parte, dacă degetul atinge ușor spre lateral, nou-născut  va întoarce capul;
 • Dacă se execută o atingere pe mijlocul buzei superioare, se va provoca ridicarea acesteia, iar dacă degetul se mișcă spre nas se va produce o extensie a capului;
 • Dacă executăm o atingere pe mijlocul buzei inferioare, se produce coborârea acesteia, iar dacă degetul se mișcă spre bărbie se produce flexia capului și deschiderea gurii.

Reflexul dispare la 2 luni.

 1. f)Reflexul tonic asimetric al gâtului

Dacă se execută  înclinarea laterală a capului când  nou-născutului este pe spate, se va obține flexia membrelor de partea opusă înclinării. Reflexul dispare la 2 luni.

 1. g)Reacția de ortostatism

Dacă nou-născutul este susținut de sub axile, în ortostatism, fără ca micuțul să atingă cu plantele o suprafață plană se va produce o extensie progresivă a picioarelor. Reflexul dispare la 2 luni.

 1. h)Merssau reflexul lui André-Thomas

Este un reflex care este prezent încă de la naștere, dispare pe la sfârșitul primei luni de viață și reapare când cel mic învață să meargă.

Dacă susținem bebelușul de sub axile în ortostatism cu picioarele pe un plan dur, acesta va încerca să pășească și va executa câțiva pași cu ritm regulat.

Mai multe detalii pe blog: https://eladaily.wordpress.com/health-3/

 

Dacă sunteți interesați de o anumită afecțiune pe care doriți să o dezbatem în numerele următoare, vă rog să-mi scrieți pe adresa de e-mail: eladaily@gmail.com.

 

Elena Bălășoiu

kinetoterapeut

eladaily.wordpress.com

Sport, sanatate

Anxietatea este o emoție pe care o trăim în situația în care anticipăm mental un pericol. Anxietatea este o stare de neliniște crescută, în care așteptăm să se întâmple ceva rău sau simțim o intensă nesiguranță. Spre deosebire de frică, emoție ce apare în preajma unui pericol, anxietatea are un caracter irațional, cu alte cuvinte, este nejustificată, nu este generată de vreo situație de pericol real sau de alți factori externi declanșatori de teamă.
Anxietatea, în sine, nu este o problemă sau o boală psihică, ea este o emoție normală, firească și adaptativă. Numai în momentul în care intensitatea trăirilor de anxietate afectează o persoană, astfel încât îi influențează performațele profesionale sau de învățare, în momentul în care îi afectează relațiile de familie, relațiile cu persoanele apropiate sau cu colegii, ea devine o suferință.
Aproximativ 25% din populaţie suferă la un moment dat de forme de anxietate care ar necesita tratament şi alţi 25% au o anxietate mai puţin severă (cum ar fi, de exemplu, frica de șerpi, de insecte sau de înălțime).
Tulburările de anxietate, la fel ca și alte afecțiuni psihice, sunt multideterminate, printre cauze putând enumera factori neurobiologici, personali, interpersonali și de mediu:
- componenta ereditară – dacă cineva din familia de origine suferă sau a suferit de anxietate, crește riscul de a dezvolta o tulburare de anxietate.
- componenta chimică – anumite dezechilibre chimice la nivelul creierului, mai precis la nivelul neurotransmiţătorilor, fac ca acesta să dea comenzi eronate, nepotrivite sau disproporționate în anumite situaţii.
- factorii de mediu – traumele, experiențele timpurii de violență sau abuz, bolile acute sau cronice, evenimentele stresante sau folosirea unor substanţe ce produc dependenţă (alcool, nicotină) pot crește riscul apariției tulburărilor de anxietate. Utilizarea, chiar și ocazională a drogurilor, poate provoca anxietate și atacuri de panică.

Citeşte mai mult...

Sport, sanatate

Senzația de picioare „obosite” sau „grele” este unul dintre simptomele cele mai frecvent menţionate în stadiile incipiente de boală vasculară periferică. Această desemnare generală include o mare varietate de patologii, precum insuficienţei venoase cronice, care pare a afecta până la 40% din populaţia ţărilor dezvoltate. În România, una din trei persoane suferă de insuficiență venoasă cronică.
Insuficiența venoasă cronică este o afecțiune în care este afectată scurgerea normală a sângelui prin vene. Venele sunt vase de sânge care transportă sângele neoxigenat de la picioare către inimă. Deci, împotriva gravitației.
La rândul lor, venele normale au un sistem de valvule (să zicem ca o clapetă care se închide și se deschide), care direcționează sângele din venele superficiale spre cele profunde și apoi spre inimă. Dacă valvulele nu funcționează corespunzător, adică nu se închid, sângele se scurge înapoi în vene stagnând la nivelul picioarelor și în acest fel apare și senzația de “picioare grele”.

Simptome
· Senzație de „picioare grele”
· Gleznele se umflă și dor
· Pielea își modifică culoarea – inițial roșiatică, ulterior poate deveni maronie. Această culoare este determinată de fisura venelor și ieșirea sângelui în tesut
· Venele se dilată
· Umflarea picioarelor seara

Citeşte mai mult...

Sport, sanatate

Semne că ai făcut indigestie
Fiecare aliment pe care îl consumi este digerat cu ajutorul enzimelor, substanțele nutritive fiind preluate de organism pentru o funcționare optimă, iar rezidurile sunt eliminate. Nu toate alimentele se digeră în același timp. De exemplu, o carne grasă are nevoie de mai mult timp pentru a fi prelucrată de enzime și descompusă, în timp ce o legumă este digerată cu ușurință.
Anumite obiceiuri alimentare pe care le ai pot duce la încetinirea procesului digestiei, iar tractul digestiv superior nu face față efortului. Așa apare indigestia, afecțiune care te poate trimite la spital dacă faci excese culinare.

1. Dureri la nivelul abdomenului superior
Un prim semn al indigestiei îl reprezintă durerile și crampele la nivelul abdomenului superior, adică deasupra ombilicului. După o masă îmbelșugată, luată pe fugă sau stropită din plin cu alcool, este posibil să ai astfel de disconforturi.

2. Greață și balonare
Greața și balonarea sunt alte simptome ale indigestiei și pot apărea după un festin culinar pe cinste. Senzația de stomac umflat și impresia că nu mai suporți să vezi mâncare sunt semne care ar trebui să te facă să te gândești la faptul că ai indigestie.

3. Senzație rapidă de sațietate
Când mănânci repede și nu mesteci corespunzător alimentele, poți avea o falsă senzație de sațietate, cauzată de faptul că alimentele ajung rapid în intestin, însă nu apucă să fie digerate.

Citeşte mai mult...

Sport, sanatate

Citeşte mai mult...O vacanță… activă

E vară, anotimpul vacanței pentru toată lumea, dar mai ales pentru copii. A trecut un an școlar (cu bune și, poate, mai puțin bune), urmează un altul de la care întotdeauna ne dorim mai mult, așa că o pauză e binevenită.
În sala de sport a orașului Otopeni, însă, e o activitate intensă! Antrenorul Marius Iacob și cei mai mici karateka de la grupă de performanță, (David Costache, Lucian Lungu, Denisa Lungu, George Vasile, Alexandru Anghel, Mihai Tatu și nou promovații Teo, Cristi, Silviu, Radu, Cosmin) sunt la antrenament, ca de obicei. Ei au avut o vacanță... activă. Deviza „Karate pentru educația copilului tău” nu e vorbă în vânt! Așa cum educația se face permanent, și antrenamentele curg firesc, fără pauză. Iar copiii sunt fericiți, pentru că fac acest sport din plăcere, nu din obligație. Cu atât mai mult cu cât și rezultatele au început să se vadă. A fost un an bun, au obținut numeroase medalii, rod al muncii lor susținute. În plus, dacă ai fost „contaminat” cu „virusul” karate, nu prea mai poți sta acasă când se apropie ora antrenamentului.
De la începutul lunii august, s-au întors și „cei mari”, campionii naționali en titre. Ei au avut o mică vacanță, deoarece majoritatea sunt studenți, având examene multe și grele. Doi dintre ei, fiind în ultimul an, au avut în plus și examenul de licență. După ce au promovat cu succes (apropo, felicitări Costin Băroiu și Alex Păun pentru licență! Gabi Morăruș, succes pentru anul viitor!), au revenit la ceea ce pentru ei e un mod de viață, la antrenamente. Urmează un an competițional greu și -pe lângă acel 1% talent și inspirație- au început munca pentru restul de 99% - transpirație. Pe 23 august, vor pleca toți în cantonament, pe Valea Oltului, de unde cu siguranță vor veni cu bateriile încărcate. La acest cantonament vor participa și câțiva copii de la grupele de inițiere, copii ce au intrat în vederea antrenorilor pentru promovarea la grupa de performanță.
Luna septembrie începe pentru sportivii consacrați de la Otopeni Karate cu un puternic turneu la nivel mondial Karate 1 Premier League – ISTANBUL 2015. Tot în luna septembrie, secția de Karate va efectua un antrenament deschis publicului, unde sunteți invitați cu toții să faceți cunoștință cu sportivii care reprezintă cu cinste orașul Otopeni în competițiile naționale și internaționale.
Le urăm succes tuturor și să ne facă să fim mândri de ei, ca de fiecare dată!
C.S. Otopeni Karate – cea mai bună echipă din țară!

Echipa Info Otopeni

Sport, sanatate

Dificultățile care pot apărea într-o familie trebuie înțelese în contextul de viață în care se află familia respectivă. Mai mulți terapeuți de familie (Duvall, 1977, Rodgers, 1960) au clasificat o serie de etape de viață care suscită schimbări și adaptări de statusuri și roluri.
În viața de familie există perioade bune, precum și dificultăți sau obstacole mai mari și mai dificile, momente de impas. Astfel de situații sunt greu de evitat pentru că, în general, fac parte integrantă din viață. Fiind vorba de o perspectivă care vizează familia ca un sistem, momentul inițial este considerat acela premergător întemeierii familiei. Conform teoriei lui Betty Carter și Monica McGoldrick, există mai multe cicluri de viață, fiecare având probleme specifice și impunând schimbări necesare dezvoltării.
· Părăsirea casei părintești, a familiei de origine, de către adulții tineri presupune un travaliu de renunțare la statutul de copil, cu toate avantajele lui, și de acceptare a responsabilității pentru propria persoană. Tânărul se separă de familie, se diferențiază de aceasta și își creează propria rețea de prieteni și cunoscuți. Prin profesia pe care și-o alege și prin scopurile pe care și le fixează în viață, fiecare om se definește ca individ social. Slujba schimbă cu totul viața unei persoane, pe de o parte crescând independența financiară și oferind stabilitate, pe de altă parte diminuând disponibilitatea de timp pentru prieteni și familie. Părinții (uneori și frații) pot reacționa cu frustrare și se pot simți lăsați deoparte, neglijați sau părăsiți sau îi pot încuraja pe cei tineri să rămână dependenți de familie într-o formă sau alta.
O separare sănătoasă de familia de origine înseamnă stabilirea unor relații care implică respectul reciproc, în care tinerii adulți își pot aprecia părinții pentru ceea ce sunt, fără a-i învinovăți pentru ceea ce nu pot fi, fără a le cere să se schimbe după placul lor.

Citeşte mai mult...

Sport, sanatate

Durerile de spate sunt o problemă comună. Majoritatea oamenilor au cel puțin o dată în viață probleme de spate. Cele mai comune sunt problemele legate de partea inferioară a spatelui, regiunea lombară, cunoscută și sub numele de „durere de mijloc”. Durerea de cele mai multe ori vine brusc şi poate fi ca un junghi.

Coloana vertebrală - un factor important al menținerii sănătății
Axul central al spatelui nostru este coloana vertebrală cu rol în sustinerea corpului, de a proteja măduva spinării și de a participa la diferitele mișcări ale trunchiului și ale capului. În Yoga, coloana vertebrală, mai este numită și cărăușul vieții.
Coloana vertebrală este compusă din 24 de vertebre mobile. Prin suprapunerea lor se formează un canal, care adăpostește măduva spinării. Sistemul nervos care se ramifică în tot corpul este legat la măduva spinării. O luxație sau un blocaj al unei vertebre provoacă o jenă mecanică pe măduvă, pe vasele sanguine, dar și pe nervi, ceea ce duce la acea durere pe care o putem resimți, nu doar pe spate, ci și în altă parte a corpului.

Coloana vertebrală și mușchii abdominali
Coloana vertebrală și mușchii abdominali sunt în strânsă legatură. Mușchii abdominali sunt considerați centru de putere ai corpului omenesc. Ei îl ajută pe om să stea în ortostatism, la eliminarea deșeurilor alimentare, la ritmicitatea mișcărilor respiratorii, dar să-și mențină spatele drept.

Citeşte mai mult...

Sport, sanatate

Ficatul realizează peste 500 de funcții în organsim, fiecare dintre ele fiind vitale pentru o sănătate optimă: filtrează toxinele și rezidurile din sânge, secretă bila și este implicat în procesele digestive, depozitează o serie de vitamine: A,D, E, K și vitaminele B, produce mai mulți fermenți importanți, colesterolul, fibrinogenul, protrombina (contribuie la cicatrizarea și vindecarea rănilor); este implicat în procesele de termoreglare, menține echilibrul glucidic, participă la metabolizarea grăsimilor și este implicat în coordonarea metabolismului hidric, iar medicina tradițională chineză notează că ficatul, ca organ energetic, stochează energia și împreună cu pancreasul coordonează distribuția sângelui și a energiei în întreg organism.

Ce este hepatita?

Hepatita este o afecțiune a ficatului manifestată prin inflamarea și lezarea țesutului hepatic. Dacă nu este tratată corespunzător evoluează către ciroză sau cancer hepatic.
Hepatita virală apare ca urmare a infectării organismului cu virusul hepatic de tip A, B, C, D, E sau adenovirusuri, Citomegalovirus, Herpes Simplex, Epstein-Barr și de virusul febrei galbene.
Hepatita non-virală este provocată de toxine, alcool, droguri, de procese autoimune, de alte infecții prezente în organism sau de unele medicamente administrate necorespunzător (amoxicilina, paracetamol, medicația pentru tuberculoză, contraceptive hormonale, ibuprofen și indometacin, etc.).
În funcție de durata și intensitatea simptomelor, hepatita poate fi acută sau cronică.

Citeşte mai mult...

Sport, sanatate

Citeşte mai mult...CS OTOPENI -CAMPIOANA NAȚIONALĂ LA BABY BASCHET

În perioada 21-27.06.2015 s-a desfășurat la Mangalia „CAMPIONATUL NAȚIONAL DE BABY BASCHET”, competiție la care au luat startul 96 de echipe de pe tot teritoriul României, având în componență sportivi născuți în anul 2005 și mai tineri.
Echipa noastră a dominat competiția de la un capăt la celălalt și a reușit să elimine rând pe rând formații cu tradiție în baschetul juvenil, cum ar fi BC LAGUNA BUCUREȘTI, BC DAN DACIAN, BC SLAM BUCUREȘTI, echipe cu multe titluri la activ la campionatele naționale de juniori si culminând prin câștigarea finalei, jucată împotriva celor de la U MOBITELCO CLUJ NAPOCA, echipă cu o bogată tradiție baschetbalistică în baschetul românesc.
Având în vedere că baza de selecție a echipei noastre o reprezintă pe sportivii din Otopeni, într-un oraș care nu are mai mult de 20.000 de locuitori și fiind în competiție cu echipe care provin din București, Cluj Napoca, Oradea, etc, localități cu o populație sensibil mai mare decât Otopeniul, drept urmare și baza de selecție este una mult mai largă, acest titlu câștigat de echipa noastră este chiar un titlu meritoriu, obținut prin multă muncă, atât din partea antrenorilor, dar mai ales din partea copiilor care au început ușor ușor să înțeleagă ce înseamnă sportul de performanță, sacrificii, disciplină și foarte multă muncă.

Citeşte mai mult...

Sport, sanatate

Bolile cardiovasculare sunt prima cauză a mortalității în țările dezvoltate, iar rețeta pentru a evita bolile cardiovasculare ar fi să controlăm factorii de risc (hipertensiunea, colesterolul, obezitatea, sedentarismul, fumatul și diabetul) și să avem un stil de viață cât mai sănătos posibil încă din copilărie, constând în exerciții fizice și o dietă echilibrată.
Leziunile cardiovasculare se constituie pe parcusul unei perioade îndelungate, pot trece chiar și 30 de ani de la apariția leziunilor aterosclerotice și până când acestea se manifestă clinic. Bineînțeles, evoluția fiind diferită de la individ la individ, dar cu tendință de agravare.

Antrenamentul - un rol esențial în reabilitarea bolilor cardiovasculare

Pe la 1768, marele clinician Heberden dă un exemplu cum un pacient de-al lui s-a recuperat de angor (angină pectorală) tăind în fiecare zi lemne timp de 30 minute. La acea vreme această observație nu a fost luată în considerare.
În urmă cu 40-50 de ani, bolnavul cardiovascular era considerat o persoană cu handicap, era imobilizat la pat până la 3 saptămâni și chiar pensionat. Dat fiind faptul că numărul bolnavilor cardiovasculari a crescut în ultimele decenii, societatea nu ar fi putut să facă față cu o parte din populație imobilizată la pat sau cu indicații de minimum de activitate, așa că, comunitatea medicilor a căutat soluții.
Organizația Mondială a Sănătății definește recuperarea sau reabilitarea cardiacilor ca „un ansamblu de măsuri ce au ca obiectiv să redea sau să amelioreze capacitatea fizică și mentală a pacienților, permițându-le să ocupe un loc cât mai normal posibil în societate”.
Azi, medicina modernă arată prin diferite studii efectele benefice ale activității fizice la bolnavii cardiaci. Studiile bazate pe exercițiu fizic arată o scădere a mortalității a bolnavilor cardiovasculari cu până la 25%.
Tratamentul medicamentos este asociat cu antrenamentul fizic, cu scopul de a dezvolta circulația coronariană colaterală, pentru a încetinii evoluția bolii, dar și pentru a obține adaptarea pacientului la necesitățile vieții cotidiene.

Citeşte mai mult...

Sport, sanatate

Durerea de spate este o problemă care afectează aproximativ 80% din populația țărilor occidentale, și din păcate există indicii că se află în plină creștere, de asemenea este și cea mai comună cauză a limitării activităților la persoanele mai tinere de 45 de ani. Copiii care se nasc azi sunt la fel și posedă același echipament fizic pe care l-au avut și strămoșii noștri. Aceștia obișnuiau să meargă la vânat, să se cațere în copaci pentru a culege fructe, să parcurgă kilometri întregi în căutarea cerealelor - cu alte cuvinte erau extrem de activi. De exemplu, aborigenii din Australia suferă foarte rar din cauza durerii de spate, și s-a remarcat că curbura coloanei lombare inferioare este mai redusă la membrii acestui trib decât la europeni. De asemenea, incidența herniei de disc la triburile africane este foarte redusă, în timp ce mișcările în articulațiile coloanei vertebrale inferioară la aceste populații sunt foarte ample.
Chinezii compară coloana vertebrală cu tulpina unui bambus. Dacă priviți atent bambusul, acesta se aseamănă perfect cu coloana vertebrală, având inele care separă mici coloane care pot fi asemuite vertebrelor. Bambusul are rezistență, elasticitate, iar chinezii credeau încă din cele mai vechi timpuri că un om sănătos trebuie să aibă coloana vertebrală asemenea bambusului. Organele interne sunt adăpostite în cavitatea toracică și cea abdominală. De la măduva spinării pleacă și vine o întreagă rețea de legături nervoase realizată prin nervii spinali (cu rol în activitatea aparatului locomotor) și de conexiuni viscerale prin sistemul nervos vegetativ, autonom (cu rol în activitatea organelor interne, structurilor vasculare și endocrine). Ca urmare, statica și dinamica coloanei vertebrale va influența nu doar mișcarea corpului, dar și activitatea organelor. Neurologia modernă ne demonstrează cum activitatea organelor interne și a straturilor exterioare toracelui și abdomenului sunt controlate nervos prin etaje orizontale suprapuse (precum vertebrele) care se numesc metamere. Acupunctura descrie de cca 4000 de ani puncte înșiruite de o parte și alta a coloanei vertebrale numite puncte Shu - de transport (care pot influența activitatea organelor interne toracice și abdominale) cât și meridiane paralele cu coloana vertebrală, pe care aceste puncte se află, prin care curge energia, care pot influența activitatea acestor organe interne.

Citeşte mai mult...

Sport, sanatate

Citeşte mai mult...Un eveniment remarcabil al ciclismului românesc
Cupa orașului Otopeni „Mircea Romașcanu”

Mircea Romașcanu e cel mai cunoscut și premiat ciclist român, din istoria disputată a acestui sport. El a dat și numele celei mai cunoscute competiții sportive de gen care, bineînțeles, se desfășoară cu un succes enorm. Ea are loc sub titlul „Cupa orașului Otopeni «Mircea Romașcanu»”. Concursul a ajuns la a doua ediție, iar sutele de competitori de toate vârstele i-au conferit și în acest an o strălucire inegalabilă. De altfel, Clubul Sportiv de aici desfășoară o activitate susținută de pregătire și antrenament pentru mai multe ramuri sportive ale tinerilor cu aptitudini și temperament remarcabile. Primarul Silviu Gheorghe este un fervent susținător al mișcării în aer liber.


Eugen DICHISEANU


Localitatea a devenit o adevărată fabrică de campioni, fie în baschet, fie la ciclism. Panourile din centru poartă înscrise reperele: „Otopeni - Orașul Generației Voastre“ și „Libertatea Mișcării“. Totul e însoțit de imagini din competițiile sportive, la care au participat cu rezultate absolut onorante concurenți și echipe ce au adunat un bogat palmares.

La cursele cicliste - aproape 400 de participanți
Facilitatea înscrierii gratuite a mărit numărul celor care și-au dorit să pedaleze, amatori sau sportivi consacrați ai podiumurilor. S-au prezentat la starturi bicicliști de toate vârstele - de la 6 ani până la veterani, de 70 de ani. Fete, mămici cu copii, vârstnici, adolescenți, maturi, toți s-au bucurat de organizarea perfectă a traseului, până la detaliile unei ospitalități, de acum renumite ale otopenarilor. Tonete cu fructe, apă minerală, au fost puse gratuit la dispoziția sportivilor. Campionul Romașcanu le-a apreciat tuturor participanților „prezența, ambiția și dorința de a câștiga“.
Oraș și campion, un singur suflet
Concursul a debutat sâmbătă, 6 iunie, la ora 9:30 dimineața. Ei bine, până la finalul său, către ora 19:00, primarul Silviu Gheorghe și campionul Mircea Romașcanu n-au părăsit zona centrală a orașului, de unde chiar au dat starturile unor grupe de participanți. Organizatorii au amenajat cursele pe un circuit stradal, cu lungimi diferite, potrivit fiecărei categorii de vârste. Asta a permis sprinturi de mare viteză. Poliția locală a asigurat traseul liber, al concurenților, astfel încât fiecare a dat tot ce a putut, pentru adjudecarea unui minutaj avantajos.

Citeşte mai mult...

Sport, sanatate

Tulburările de dispoziție sunt cele mai răspândite dintre afecțiunile psihice și, printre acestea, cea mai întâlnită este depresia. Depresia este de două-trei ori mai frecventă la femei decât la bărbați. Statisticile arată că 15% dintre oameni suferă cel puțin un episod depresiv de-a lungul vieții. Deși medicația antidepresivă este eficientă în majoritatea cazurilor de depresie, doar 25% dintre cei afectați apelează la specialiști și, prin urmare, beneficiază de un tratament adecvat.

Cauzele depresiei
Toate tulburările afective sunt influenţate atât de factori genetici (istoric de depresie sau tulburare afectivă bipolară în familie), biologici (modificări ale concentraţiilor unor substanţe la nivel cerebral), cât şi de factori care țin de mediu. Unele studii constată că depresia are cauze genetice în proporție de aproximativ 40% și cauze legate de mediu în proporție de 60%.
Pierderea unui părinte în timpul copilăriei predispune la dezvoltarea depresiei în perioada vieții de adult. Se pare că foarte importantă este și vârsta la care are loc pierderea, în sensul că dacă vârsta este mai mică (înainte de 9-10 ani), efectele pierderii sunt mai mari. Separarea definitivă de unul dintre părinți are consecințe la fel de puternice, sau chiar mai mari, ca pierderea prin decesul acestuia. Cu alte cuvinte, divorţul părinților în copilăria timpurie poate crește riscul apariției depresiei la viitorul adult. Pe lângă aceste situații, s-a constatat că abuzul, violența fizică sau sexuală cresc vulnerabilitatea la depresie. De asemenea, neglijarea în copilărie, dezamăgirile repetate, autostima scăzută, evenimentele umilitoare, devalorizarea individului, precum și alți factori stresori, care au semnificații speciale în funcție de istoria fiecărui individ, pot contribui la apariția depresiei.
Depresia poate fi asociată anumitor afecțiuni somatice (boli endocrine, diabet, cancer) sau poate apărea ca o consecință a tratamentului unor boli cronice. Prin urmare, este important ca evaluarea persoanei care suferă de depresie să fie făcută de către un medic psihiatru sau psiholog clinician pentru a determina cauzele și posibilele condiții medicale asociate.

Citeşte mai mult...

Sport, sanatate

Este prima cauză de mortalitate, fiind responsabilă de 40% dintre decese, ce afectează grupele de vârstă din ce în ce mai tinere.
Un studiu efectuat în Barcelona pe o durată de 5 ani, pe un grup de sex masculin, cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani a demonstrat că această boală este una dintre cauzele mortalitații, nu numai la nivel global, dar și pe segmentul de vârstă din populația activă.

Ce este cardiopatia ischemică?
Cardiopatia ischemică este o boală degenerativă a miocardului produsă de un dezechilibru între aportul sanguin coronarian și necesitățile de oxigen ale miocardului. Acest dezechilibru este declanșat de reducerea debitului coronarian, de regulă, consecința unor leziuni aterosclerotice ale coronarelor.
Ateroscleroza este caracterizată prin distrugerea fibrelor elastice ale pereților arteriali și înlocuirea lor cu fibre conjuctive colagene și cu depunere de colesterol și calciu.
Cardiopatia ischemică poate fi:
1. Dureroasă (stop cardiac primar, angină pectorală stabilă și instabilă, infarct miocardic)
2. Nedureroasă se deosebesc două forme:
· forma asimptotică caracterizată prin absența oricăror manifestări clinice subiective sau obiective din partea inimii. Totuși bolnavii prezintă modificări ale electrocardiogramei și la arteriografia coronariană.
· forma cu manifestări clinice specifice caracterizată prin insuficiență cardiacă, moarte subită coronariană, tulburări de ritm (aritmii) și de conducere.

Citeşte mai mult...

Sport, sanatate

Gastrita este o inflamație acută sau cronică a mucoasei gastrice. Mai des sunt întâlnite două tipuri de gastrită: hiperacidă și hipoacidă. În ambele cazuri este prezentă inflamarea mucoasei gastrice.
Ulcerul gastric este de 4 ori mai puțin frecvent decât cel duodenal, apare la maturitate, între 55-65 ani și se poate maligniza (canceriza). Cei cu grupa sanguină A sunt mai predispuși, ca și în cazul celor cu rude de gradul întâi suferinde de ulcer la stomac.
Ulcerul duodenal apare aproape de 2 ori mai frecvent la bărbați decât la femei și se produce de obicei în jurul vârstei de 25 ani până la maxim 45 ani, la bărbați, iar la femei apare după 45 de ani. Ulcerul duodenal nu se malignizează aproape niciodată.
Se poate vorbi de un ulcer silențios, fără simptome evidente ca durerea și indigestia. De cele mai multe ori apar următoarele simptome: durerea localizată în epigastru, în partea centrală superioară a abdomenului, imediat sub torace, o arsură sau senzație de apăsare în zona epigastrică, după cum durerea poate să radieze în spate sau alte părți ale abdomenului. Alte simptome sunt greața, vărsăturile, pierderea în greutate, prezența sângelui în scaune, inapetența.
Încă din 1906 s-a descoperit prezența unui microb denumit Helicobacter pylori, în formă de spirală, care „locuiește” în stomac și care, datorită formei sale specifice în spirală, lezează țesuturile stomacului și duodenului, ducând la dezvoltarea unui ulcer. Celulele lezate se atrofiază, se zbârcesc și mor, determinând subțierea mucoasei. H. Pylori sapă în grosimea mucoasei și afectează zonele cu celule lezate în care apare ulcerul. Se apreciază că nivelul de risc al infecției cu H. Pylori este egal cu cel consecutiv fumatului a 12-15 țigări pe zi. De asemenea, oamenii de știință au semnalat posibilitatea apariției unei afecțiuni cardiace, deoarece crește fibrinogenul și numărul de celule albe în sânge.

Citeşte mai mult...

Sport, sanatate

Primul concurs de ciclism feminin, din România

Citeşte mai mult...„Road Grand Pink”? cum s-ar traduce asta, pe înțelesul oricui? În multe chipuri. Variante? „Drumul Marelui Roz”, sau „Marele Roz al Drumului”, ori „Marele Roz Rutier”... De fapt, aveți liber la fantezie. Alegeți ce vă place. S-a întâmplat duminică, 26 aprilie. Soare, zi admirabilă. Platoul piațetei din fața Primăriei orașului Otopeni? Plin, ochi. Ticsit. Abia ai loc să te strecori. A fost locul de unde „au țâșnit” sute de biciclete. De toate felurile, neamurile, calibrele. Cu frumoasele lor stăpâne, concurente. În costume pentru competiție, încântătoare, de toate culorile, mulate pe trupurile zvelte. Nuanța de roz, exprimare a feminității lor, a predominat. A plouat cu fete minunate. Tinere, mature sau copile. Competiția, în premieră națională, a strălucit!
Eugen Dichiseanu

Atmosfera? Absolut extraordinară. În centrul orașului, peste 400 de participante au umplut spațiul de concursuri, desfășurate pe categorii de vârste. Adăugați-i pe localnicii susținători, familiile cu copii, pe organizatori, notabilități ale orașului, voluntari, echipaje de ordine și alții. Au fost prezenți peste 1.000 de oameni. Forfotă, aglomerație, emoții, încurajări de toate felurile. Un eveniment remarcabil, dedicat tuturor iubitorilor de ciclism – amatori sau profesioniști. Un fenomen modern, al mișcării în aer liber și hobby. Dar și prilej de relaxare și competiție sportivă.
Concursul a fost unul de ciclism pe șosea, cu plecare și finiș pe str. 23 August, la punctul din fața primăriei orașului. Au participat competitori pe grupe de vârste: copii între 5-9 ani, 10-13 ani, apoi cele de până la 18 ani și după această etate, de peste 40 de ani. Traseul a măsurat lungimi diferite, adecvate fiecărei grupe. Categorii? Easy Ride și Long Ride – sportive amatoare dar și cicliste aflate la un nivel avansat al performanțelor. Cea mai lungă probă s-a desfășurat pe o distanță de 40 km. Timpii obținuți de concurenți au fost strânși, iar confruntările au fost aprig disputate.
Etapele și rezultatele concursurilor au fost comentate permanent de către Sebastian Vrânceanu – cunoscut sub preudonimul „Memo” – unul dintre DJ apreciați, ai „Radio Guerilla”. La fel și programul întreg al zilei. Totul de la microfonul stației de amplificare.

Citeşte mai mult...

Sport, sanatate

Otopeni – Fabrica de campioni naționali la baschet

Citeşte mai mult...„E cert, Otopeni strălucește, în galeria unui sport unde – în ultimii trei ani – performanțele sunt adjudecate, pe bandă rulantă. Echipele de babybaschet și minibaschet ale Clubului Sportiv din localitate, au obținut un palmares remarcabil. La toate confruntările de pe teren, ele au câștigat locuri pe podium. S-au remarcat jucători cu un mare potențial competitiv. Anul acesta, echipa babybaschet se află pe prima poziție, în Campionatul Municipal București. La fel și la Cluj, în 2014, și-au adjudecat același prim loc și Cupa «For You». La Craiova, în Campionatul Național, sportivul Son Nicolas a fost declarat cel mai bun jucător din țară și al turneului. O muncă enormă, disciplină și coeziune, în partidele disputate.


Eugen Dichiseanu

 

Nu degeaba, Michael Jordan – „fenomenul” baschetului mondial – afirmă: „Talentul câștigă jocuri. Dar lucrul în echipă și inteligență câștigă campionatele”.
Dacă, în urmă cu trei ani, secția de baschet a CS Otopeni a pornit cu 6-7 jucători, astăzi, numărul lor a ajuns la 260. Meritul performanțelor obținute este deopotrivă al lor, prin eforturile, talentul și tenacitatea de care dau dovadă în competiții, dar și la antrenamentele intensive, uneori istovitoare. Nu trebuie să uităm că, elevi fiind, își împart timpul între sala de clasă și sala de sport. Iar notele mici sau eventualele absențe exclud pe oricine de la orele de pregătire sportivă. Ca să nu mai vorbim despre meciuri.
În condițiile date, răsplata succesului apare acum într-o lumină cu totul aparte. Cam 80% dintre componenții secției de baschet ai clubului sportiv sunt otopenari, elevi ai Liceului „Ioan Petruș”.
Sâmbătă, 2 mai, a avut loc festivitatea de înmânare a unor diplome și cadouri, oferite de primarul orașului, Gheorghe Silviu Constantin, în sala de festivități a instituției pe care o conduce. Toți copiii sportivi ai echipelor babybaschet și minibaschet, care s-au aflat în localitate, au fost invitați, alături de părinții lor, să participe la acest moment frumos. Fiecare copil a primit, în dar, câte un rucsac cu surprize în el, de fapt un echipament foarte util unui sportiv.

Citeşte mai mult...

Sport, sanatate

Citeşte mai mult...Atractiva competiție a fost organizată de Primăria Otopeni și Clubul Sportiv Otopeni care s-a desfășurat pe data de 10.05.2015, orele 10:00 în incinta Liceului „Ioan Petruș”. Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile competiția s-a mutat în sala de sport a orașului Otopeni unde au participat un număr de 6 echipe formate din minimum 3 sau maximum 4 jucători.
Competiția a fost spectaculoasă și plăcută deoarece au participat jucători de diverse vârste, cea minimă fiind de 18 ani.
Fiind o competiție nouă, au răspuns „prezent” 6 echipe și un număr mare de susținători. Așteptăm la următoarea ediție mai multe echipe la înscriere.
Echipe participante:


În urma jocurilor disputate (2 din 3) și (cine ajunge primul la 21) în finala mică au ajuns: RED & WHITE și CITY GAME, scor I: 13-21 și II: 15-21.
În finala mare au ajuns echipele: CEI 4 și THE BEST, scor I: 17-21 și II: 16-21.
Clasament:
- Locul I - THE BEST
- Locul II - CEI 4
- Locul III- CITY GAME

Clubul Sportiv Otopeni

Sport, sanatate

ORIENTARE 2015


Citeşte mai mult...Conform tradiției, activitatea competițională din acest an debutează cu participarea la „CUPA SĂNĂTATEA DE IARNĂ” organizată de dr. Emil Olteanu din Ploiești. Zona de concurs a fost în localitatea Nisipoasa din Jud. Prahova, numele de „nisipoasa” fiind la figurat deocamdată, însă, dacă se vor continua defrișările necontrolate, numele poate deveni și la propriu pentru zona respectivă.
Următoarele competiții la care a participat secția de Orientare au fost:
1. CUPA MĂRȚIȘOR - Băneasa 14.03.2015
2. CUPA SĂNĂTATEA de PRIMĂVARĂ - Prahova 5.04.2015
3. CUPA CODRII VLĂSIEI - Snagov 19.04.2015
4. CUPA PRIMĂVERII - Brănești 26.04.2015
5. TROFEUL SUBCARPAȚILOR - Plopeni 2.05.2015
6. CUPA IN MEMORIAM - Băneasa 16.05.2015
Competițiile menționate mai sus au adunat între 90 și 100 de concurenți de la peste 15 cluburi din București, Ploiești, Săcele, Sinaia, Târgoviște, Craiova, Plopeni, Câmpina, Brașov și Miercurea Ciuc. Pentru că asigură întotdeauna un număr de peste 25 de concurenți, pe categorii de vârstă de la 10 la 70 de ani, C.S. OTOPENI a devenit pentru organizatori un club ce reușește să ridice considerabil nivelul concursului.
O noutate în concursuri o reprezintă proba de orientare pe bicicletă ce completează Orientarea în alergare și a fost promovată de domnul Dr. Stroescu Nicolae la concursul TROFEUL SUBCARPAȚILOR de la Plopeni, cu trasee pentru ambele probe.

Citeşte mai mult...

Sport, sanatate

PREZENT ȘI VIITOR

Citeşte mai mult...Sportivii de la secția de Karate a C.S. Otopeni au avut un program competițional foarte încărcat și, spre lauda lor, au obținut rezultate remarcabile pe plan național și internațional.
Pe 25 aprilie au participat la Cupa Saishin în Râmnicu Vâlcea unde toți sportivii au obținut medalii:

 


Locul I
· Lucian Lungu – joc tehnic – copii -25 Kg;
· David Costache – copii 3 -30 Kg;
· Irinel Mădălin – juniori -68 Kg;
· Costin Băroiu – seniori -75 Kg;
· Gabi Morăruș – U21 +75 Kg.

Locul II
· Denisa Lungu – copii 3 -30 Kg;
· George Vasile – copii 3 -35 Kg;
· Dănilă Marian – juniori +75 Kg;
· Gabi Morăruș – seniori -84 Kg.

Locul III
· Gabriel Anghel – minicadeți -35 Kg;
· Alex Păun – seniori +84 Kg.

Citeşte mai mult...

Sport, sanatate

Platfus, cuvânt de origine germană „plattfuss”, care înseamnă picior plat. Piciorul plat este cea mai frecventă formă de tulburare statică a piciorului. Este o afecțiune întâlnită frecvent la copii, fiind de fapt o prăbușire a bolții plantar, mai pe întelesul tuturor lipsa scobiturii labei piciorului.
Toți bebelușii se nasc cu platfus și din punct de vedere fiziologic este normal. Practic, la copii până la doi anișori, motivul apariției piciorului plat ar fi că scobitura labei piciorului este ascunsă de o pernuță de grăsime. Pe la vârsta de 3 ani începe să se arcuiască talpa și se finalizează în jurul vârstei de 10 ani.

Mersul precoce poate aduce neplăceri
Părinții din dorința de a-și vedea copilul mergând au tendința de a-l încuraja să se ridice mai repede în picioare. El nu trebuie forțat să se ridice din mersul său de-a bușilea, ci trebuie lăsat să încerce să se ridice și să se susțină singurel.

Cauzele apariției piciorului plat:
· predispoziții genetice
· rahitismul
· tulburări de creștere
· pubertatea
· obezitatea - dacă copilașul este supraponderal este obligatoriu să slăbească pentru a preveni apariția platfusului.
· încălțămintea neadecvată
· poliomielita
· mers precoce
· poliartrita reumatoidă

Citeşte mai mult...

Sport, sanatate

Imunitatea (numele vine de la latinescul immunis = scutit, apărat, privilegiat) constă în apărarea individului contra substanțelor non-self (străine de structurile organismului respectiv) și este de două feluri:
- imunitate umorală datorată factorilor care acţionează asupra microbilor şi toxinelor microbiene ce se află în stare liberă în umori, producând eliminarea lor din organism;
- imunitate celulară conferită de factori care acţionând în focare inflamatorii ce realizează blocarea microorganismelor pătrunse intracelular, scăpate de acţiunea distructivă a factorilor imunităţii umorale.
În funcţie de modul de dobândire se poate vorbi de o imunitate constituită pe cale naturală şi de una rezultată pe cale artificială.
Imunitatea naturală poate fi dobândită în mod pasiv; copilul, ale cărui mecanisme de producere a imunităţii nu s-au maturizat, primeşte de la mamă, mai întâi pe cale transplancentară, apoi prin lapte, o serie de factori imunitari, în special imunoglobuline.
De asemenea, imunitatea naturală mai poate apare şi pe cale activă, ca urmare a infecţiei organismului respectiv.
Imunitatea pe cale artificială este la rândul său tot de două feluri:
- activă - organismul îşi fabrică anticorpi, ca urmare a administrării de vaccinuri: anatoxine, vaccinuri corpusculare sau mixte (primele două injectate concominent);
- pasivă - anticorpi preformați în afara organismului sunt injectaţi sub formă de seruri în vederea prevenirii unei boli infecţioase (seroprofilaxia) sau tratării ei (seroterapia).
Imunitatea se realizează prin intermediul sistemului celular imuno-competent (SCIC), care s-a dezvoltat în cadrul procesului filogenetic, ca expresie a mijloacelor specific de apărare antimicrobiană.
Capacitatea de adaptare a organismului este una dintre cele mai bune metode de apărare cu care a fost înzestrat corpul nostru. Această capacitate de adaptare funcţionează pe mai multe planuri: planul mental şi emoţional, planul energetic şi planul fizic.

Citeşte mai mult...

Sport, sanatate

Citeşte mai mult...

 

 

Sport, sanatate

Ce este montul?
Hallux valgus (hallux - deget mare, valgus - deviație înafară) cunoscut și sub numele de mont este o deformitate a piciorului, atunci când degetul mare este înclinat către degetul al doilea. Pielea și tesuturile pot fi inflamate, de culoare roșie și dureroase.

Care sunt cauzele?
· cauze genetice
· boli reumatice (artrită, poliartrită )
· anomalie congenitală
· pantofi necorespunzători, nefiziologici, inadecvati
· statul prelungit în picioare
· supraponderalitatea

Cu toc sau fără ?
Este bine să căutăm o încălțăminte care să nu ne afecteze sănătatea piciorului nostru. O încălțăminte necorespunzătoare poate duce la umflarea picioarelor, la bătături, picior plat și la monturi.
Studiile au arătat că la un toc de până la 4 cm înălțime, la un individ de 80 kg sprijinul piciorului pe sol este preluat de călcâi în proporție de 100%. Însă la un toc mai mare de 4,5 cm se micșorează suprafața de sprijin, făcându-se apăsarea mai mult pe partea degetelor și a metatarsienelor, ceea ce duce la lărgirea suprafeței de sprijin prin depărtarea metatarsienelor și uite așa apare montul.
Cu toate acestea nu ar fi recomandat pantoful plat (gen balerini), deoarece talpa pantofului ar trebui să urmeze forma anatomică a piciorului.

Citeşte mai mult...

Sport, sanatate

Majoritatea colitelor (mai puțin colita ulceroasă, care necesită un tratament mai complex) pot fi tratate doar prin acupunctură şi metode naturiste: dieta, psihoterapie şi tehnici de relaxare, exerciţii, homeopatie ş.a.
Acupunctura este metoda de bază în tratamentul diverselor colite. Medicina tradiţională Chineză defineşte 13 forme clinice de dezechilibre energetice în cazul colitelor: Căldură, Umiditate-Căldură în splină, stagnarea Qi, Dizarmonia Ficat-Stomac/Dizarmonia Ficat-Splină, Insuficienţa Qi a Splinei/Hiperactivitatea Yang-Qi a Ficatului, Insuficienţa Qi a Splinei şi a Stomacului/Insuficienţa Yang-Qi a Splinei, Insufcienţa Qi/ Insuficienţa Yang-Qi a Rinichilor, Insuficienţa Qi a Splinei şi Rinichilor şi acumulare de Umiditate-Căldură în Intestine, Insuficienţa Yang-Qi a Splinei și a Rinichilor, Frig, Frig-Umiditate, Insuficiența Yin-Qi, Insuficiența Xue. Fiecare din aceste forme clinice are un diagnostic energetic clar, punctele de acupunctură ce trebuiesc înțepate sau încălzite cu moxa, precum și metoda de acțiune asupra acestor puncte (tonifiere, armonizare sau dispersie).
Totodată stresul este principala cauză în apariția celei mai des întâlnite colite - sindromului de colon iritabil, iar Stres-Managementul prin acupunctură este una din metodele de a controla reacțiile organismului în fața stresului.

Citeşte mai mult...

Sport, sanatate

Citeşte mai mult...CUPA ORAŞULUI OTOPENI - FOTBAL ÎN SALĂ
EDIŢIA a IX-a 2015
CAMPIOANA ORAŞULUI OTOPENI LA „FOTBAL ÎN SALĂ” - SMILEY OTOPENI

În perioada 20-22 februarie 2015, am avut parte de un weekend plin de sport şi adrenalină, pentru oraşul nostru: Cupa Oraşului Otopeni la „Fotbal în sală” ediţia a IX-a. Trei zile în care cetăţenii acestui oraş, au venit în număr mare la sală ca să-şi încurajeze echipa favorită. Au luat startul la această competiţie 12 echipe, după cum urmează:
1. RENEGAŢII
2. GENERAŢIA DE AUR
3. SĂGEŢILE ALBASTRE
4. SUPER ONE
5. CITY GAME
6. ATHLETIC OTOPENI
7. CASUAL FOTBAL
8. F.C. GUNNERS
9. TINERII
10. HAOS TOTAL
11. SMILEY OTOPENI
12. NO NAME 2015

Meciurile s-au desfăşurat în Sala de Sport a Oraşului Otopeni, aceasta fiind neîncăpătoare pentru iubitorii de fotbal. Un lucru bine cunoscut de toţi, este acela că locuitorii oraşului Otopeni sunt adevăraţi suporteri şi sprijină de fiecare dată orice competiţie sportivă, ne bucură cu prezenţa lor în număr mare la toate activităţile sportive, încurajând jucătorii şi creând o atmosferă frumoasă de fiecare dată.

Citeşte mai mult...

Sport, sanatate

V-ați gândit vreodată că nu doar dragostea, ci și stresul poate trece prin stomac? Ei bine, dacă analizați mai atent situația, veți observa că nu o singură dată ați prezentat o „criză” la nivelul tranzitului intestinal, manifestată prin durere, crampe, balonări.
Colita este un termen general ce descrie suferințele inflamatorii ale porțiunii inferioare a intestinului și include Sindromul de Colon Iritabil (SCI), colita infecțioasă, colita de putrefacție, colitele microscopice (colagenoasă sau limfocitară), colitele cimice, boala Crohn și proctita cronică ulceroasă. Colita ischemică este o afecțiune intestinală, întâlnită predominant la vârstnici.
Cele mai frecvente simptome pentru care pacientul care are colita se prezintă la medic sunt tulburările de tranzit intestinal persistente, cum ar fi diareea sau constipația, dar și balonările sau durerile abdominale nesistematizate, având caracter de jenă, crampe ori apăsare.

Consultați medicul de urgență dacă:
- observați prezența sângelui în scaun. Sângele poate proveni de la hemoroizi dar și din alte cauze grave care necesită investigații. Colita nu este singura problemă a sângerarii rectale; alți factori sunt: diverticulită, polipii colonici, fisurile anale sau chiar cancerul.
- diareea cronică a declanșat o deshidratare severă. În mod normal, acest simptom se ameliorează prin consumul de lichide sau substanțe de rehidratare orală. Manifestările deshidratării sunt: amețeală, slăbiciune, uscăciune a gurii, scăderea volumului de urină.
- prezentați febră. Această poate fi asociată cu diareea, avertizând existența unei infecții acute care necesită consultul medical de specialitate și investigații medicale suplimentare.
- durerile abdominale nu sunt firești. Diareea poate fi însoțită de crampe de intensitate scăzută, prezența durerilor abdominale severe sau moderate trebuie investigate.

Citeşte mai mult...

Sport, sanatate

Ce este sindromul de tunel carpian?
Sindromul de tunel carpian este o compresie a nervului median în tunelul carpian.
Câteva tendoane ale antebrațului și nervul median trec printr-un spațiu îngust care se numește tunel carpian.
Obiectivul nervului median este să ofere senzație degetului mare, indexului, degetului mijlociu și jumătatea laterală a degetului inelar.

Cauzele sindromului de tunel carpian?
Cauzele apariției sindromului de tunel carpian pot fi numeroase. Printre acestea se numără și:
mișcările excesive ale încheieturii mâinii și degetelor produc iritația tendoanelor flexoare din încheietura mâinii, ducând la inflamarea lor și la presarea nervului median;
factorii ereditari: unele persoane se nasc cu tunelul carpian mai îngust ceea ce favorizează riscul apariției sindromului;
tenosinovita pumnului (inflamația tendoanelor din partea laterală a încheieturii mâinii la baza degetului mare);
artrita reumatoidă (afecțiune inflamatorie cronică, sistemică, care afectează, în principal, articulațiile);
guta (afectează articulația de la degetul mare de la picior, dar poate să afecteze și picioarele, gleznele, genunchii, mâinile și încheieturile);
sarcina;
menopauza;
Lupus eritemastos sistemic;
obezitate;
hipotiroidismul;
vârsta;
profesia și hobby-urile: lăcătușii, mecanicii, frizerii, dentiștii, secretarele, muzicienii, violoniștii, sunt mai predispuși riscului de a face sindrom de tunel carpian;
unele sarcini care implică:
· poziția incomodă a mâinii;
· persoanele care trebuie să țină în mână unelte, printr-o priză puternică pentru mult timp și într-o anumită poziție;
· vibrația - munca fizică în construcții, în special, persoanele care lucrează cu picamerele sau utilaje care vibrează intens;
· persoanele care lucrează foarte mult la calculator (PC).

Citeşte mai mult...

Sport, sanatate

Supraponderabilitatea, cu partea ei patologică obezitatea, este recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind o epidemie.
Obezitatea este o problemă de sănătate publică mondială. Prevalența acestei maladii este în creștere. Impactul este și mai mare în țările industrializate datorită asocierii acesteia cu o multitudine de boli cronice cum sunt hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, bolile osteo-articulare, anumite tipuri de cancer și o mortalitate crescută. De asemenea, prevalența problemelor sociale ale persoanelor obeze este crescută.
Obezitatea nu este numai o problemă de nutriție ci este o patologie, o problemă medicală, cu ample repercusiuni asupra stării generale de sănătate, aspura funcționării unor organe în particular. Mai mult obezitatea își pune amprenta și asupra psihicului persoanei supraponderale.
Complicațiile obezității pot fi: afecțiuni cardiace și vasculare, hipertensiune, tulburări locomotorii, sindrom de apnee în somn.
Supraponderabilitatea și obezitatea sunt definite și clasificate potrivit OMS (Organizația Mondială a Sănătății) în funcție de Indexul de Masă Corporală (BMI - body mass index) un raport între greutate în kilograme și înălțime exprimată în centimetri. Un indice mai mare de 25 indică supraponderabilitate, iar unul mai mare de 30 înseamnă obezitate.

CAUZELE OBEZITĂȚII:

Factorii generatori de obezitate sunt multipli și sunt individuali cât și sociali/de mediu.
Enumerăm doar câțiva factori comuni și mai des întâlniți:
Sedentarismul - este de departe cea mai frecventă cauză a obezității. Indiferent că nu îți place să faci sport sau modul de viață nu îți permite să faci mișcare, sedentarismul provoacă obezitate.
Supra alimentarea este și ea o cauză a obezității, însă aici se impun discuții suplimentare având în vedere că apetitul crescut poate fi determinat la rândul său de alți factori.
Stresul psihic și depresia - conduc la ingerare accentuată de alimente și tulburarea funcțiilor digestive.
Probleme hormonale - cad strict sub analiza și corecție medicală. Din păcate, tratarea lor pe cale alopată este foarte dificilă și implică deseori dezechilibre viitoare. Utilizarea acupuncturii în acestă direcție s-a dovedit a fi fără urmări și cu o foarte mare eficiență.

Citeşte mai mult...

Sport, sanatate

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) este una dintre cele mai frecvente afecțiuni din copilărie. Simptomele acestei tulburări se împart în două categorii, cele care caracterizează deficitul de atenție și cele care descriu hiperactivitatea/ impulsivitatea. Prevalența acestei afecțiuni este mai mare în rândul băieților. În general, fetele manifestă mai rar simptome de hiperactivitate sau probleme de comportament, prin urmare, probabilitatea de a prezenta o astfel de tulburare este mai mică. Cu toate acestea, atunci când sunt îndeplinite criteriile din ambele categorii, ele sunt afectate mai sever decât băieții.
Cel mai adesea, copiii care prezintă un deficit de atenție sunt remarcați pentru că își uită acasă temele, echipamentul sportiv sau alte materiale necesare, își pierd frecvent diverse lucruri sau le uită la școală, își încurcă lucrurile cu cele ale altor colegi, de multe ori din cauza faptului că nu le pot păstra în ordine. Acești copii par să nu filtreze suficient stimulii din jurul lor, mai ales atunci când au ceva de lucru, fiind atrași, sau mai bine zis distrași, de orice zgomot, mișcare sau obiect din jur. Printre simptomele de neatenție mai amintim:
· Dificultatea de a duce la bun sfârșit o sarcină (mai ales dacă aceasta este plictisitoare sau dificilă), de pildă de a-și termina temele, de a finaliza o lectură sau de a face diverse treburi domestice;
· Dificultatea de a urmări instrucțiuni care cuprind mai mulți pași;
· Tendința de a fi cu capul în nori, de a nu auzi ceea ce i se spune;
· Evită sarcinile care presupun concentrarea atenției, efort mental susținut (nu se iau în considerare jocurile pe computer);
· Nu este atent la detalii și face greșeli din neglijență sau, din contră, poate fi atras de detaliile nesemnificative, pierzând din vedere sarcina de bază pe care o are de îndeplinit.
· Nu are noțiunea timpului, prin urmare, își gestionează greu timpul și rămâne mereu în urmă.

Citeşte mai mult...

Sport, sanatate

Avem tinereţea în sânge
Imaginaţi-vă că aţi reuşit să daţi timpul înapoi şi că deveniţi mai tânăr şi mai energic cu fiecare zi: pielea se tonifică, se întinde, recăpătându-şi elasticitatea şi fermitatea de odinioară, părul devine mai des şi mai strălucitor, articulaţiile încetează să vă supere, dispare senzaţia de greutate şi durere, întregul organism se reface, iar dumneavoastră vă simţiţi liber și uşor. Iar acum imaginaţi-vă că aceasta se poate întâmpla chiar acum şi că nu mai este nevoie să inventaţi maşina timpului! Mecanismul de recăpătare a sănătăţii şi tinereţii este ascuns în corpul nostru şi el poate fi declanşat chiar acum! Secretul întineririi stă ascuns în sânge şi este pus acolo de însăşi mama-natură, care a avut grijă ca în interiorul fiecărui organism viu să existe o sursă regenerabilă de sănătate. Este vorba despre elementele figurate ale sângelui - trombocitele, care conţin nişte proteine speciale, capabile să stimuleze regenerarea celulelor. Dar să o luăm pe rând.

Magia sângelui

Încă din cele mai vechi timpuri vracii presupuneau că sângele are anumite proprietăţi magice şi aproape că aveau dreptate. Sângele este format dintr-o substanţă intercelulară - plasma - şi elemente figurate, principalele fiind eritrocitele, leucocitele şi trombocitele. În timpul studierii sângelui s-a stabilit că fiecare celulă a acestuia este polifuncţională şi are o sarcină proprie: eritrocitele asigură respiraţia tisulară, leucocitele protejează organismul împotriva infecţiilor şi altor acţiuni negative, iar trombocitele participă la procesele de coagulare ale sângelui.
S-a stabilit, de asemenea, că trombocitele au un rol important în vindecarea şi regenerarea ţesuturilor traumatizate, producând factori de creştere, care reglează şi stimulează înmulţirea, creşterea şi supravieţuirea ţesuturilor. Factorii de creştere sunt necesari pentru geneza celulelor şi desfăşurarea normală a ciclului celular. Simbioza factorilor de creştere este responsabilă pentru reconstrucţia vaselor sangvine în zona traumatizată, construcţia noilor ţesuturi (epitelial, cartilaginos, conjunctiv, muscular, nervos) şi stoparea sângerării.

Citeşte mai mult...

Sport, sanatate

Având în vedere creșterea prevalenței acestor tulburări în ultimii ani, toți copiii ar trebui evaluați de către medicul pediatru pentru a identifica și urmări cât mai devreme elementele de risc pentru tulburările de spectru autist. Completez descrierea tabloului clinic din numărul trecut al revistei cu câteva semne timpurii care pot sta la baza diagnosticului precoce al TSA.

Semnale de alarmă pentru Tulburările de Spectru Autist
Până la 6 luni
· Bebelușul este foarte cuminte, într-un fel nefiresc, stă ore întregi singur fără să plângă sau să ceară să fie luat în brațe. (De ce este văzut acest fapt ca un posibil semnal de alarmă? Pentru că plânsul este principala modalitate de comunicare a bebelușului, prin plâns ne anunță că îi este foame, este obosit, îl doare ceva sau are un disconfort);
· Nu zâmbește atunci când mama, tatăl sau altă persoană de îngrijire îi vorbește sau se apropie de el;
· Manifestă tulburări de somn (doarme foarte puțin sau plânge mult noaptea, fiind foarte greu de consolat);
· Evită privirea sau o menține pentru foarte scurt timp (spre deosebire de un copil obișnuit care caută privirea mamei), își fixează privirea mai degrabă pe gura celui care îl privește, și mai puțin pe ochii acestuia;
· Este hipoton, moale sau hiperton, rigid atunci când este luat în brațe;
· Nu ridică mâinile pentru a fi luat în brațe.

Citeşte mai mult...

Sport, sanatate

În ce constă tratamentul prin Acupunctură de reîntinerire facială (FRA) sau Mei Rong?
O întrebare pe care o auzim adeseori este dacă acupunctura cosmetică are efectul unei operaţii estetice la nivelul feței (face lift).
Tratamentul se bazează în primul rând pe o evaluare holistică a stării organismului și stabilirea cauzelor care duc (aproape întotdeauna premature) la apariţia semnelor de îmbătrânire. Pe baza diagnosticului tratamentul de acupunctură cosmetică constă în reechilibrarea funcţiilor diferitelor organe, a sistemului hormonal și circulator… cu sau fără ace. Se folosesc tehnici de masaj, de presopunctură sau folosirea acelor foarte fine (cele mai fine folosite de acupunctură), a laserului, a măştilor naturale din plante sau stimulării cu curenţi de slabă intensitate a punctelor de acupunctură.
La nivelul feței, tratamentul stimulează circulaţia, anihilează radicalii liberi, îndepărtează toxinele (curăță fața), stimulează secreţia colagenului care asigură elasticitatea pielii și astfel pielea se întinde și ridurile se umplu în mod natural cu colagen.
În cadrul unei şedinţe se folosește o combinaţie de ace minuscule pentru față, ace pentru puncte specifice ale corpului, masajul de relaxare, măşti cu extracte de plante și uleiuri esenţiale relaxante. Muzica de relaxare și meditaţie completează atmosfera pe tot parcursul sesiunii.
Dieta, ca temă de acasă, pentru acupunctura de întinerire facială: Înaintarea în vârstă este un fapt cert, fără să ne ascundem după deget. În timp ce multe persoane încearcă exfolierea chimică și dură a tenului, intervenţiile chirurgicale costisitoare, drumul nu mai departe de bucătărie ne poate ajuta să revitalizăm și reîntinerim tenul în mod impecabil, folosind vechi reţete din bucătăria orientală, cu ingrediente la îndemână. Acupunctura de întinerire facială se desfăşoară în cabinetul de acupunctură, o dată sau de două ori pe săptămână. În restul timpului sunteţi liberi(e) să faceţi ce doriţi însă exerciţiul fizic uşor și o dietă sănătoasă aplecată spre ceea ce ne interesează la acest moment, frumuseţea tenului este o temă de acasă pe care trebuie să o facem toţi cât putem de bine. Aşa cum medicina chineză foloseşte plante pentru a obţine o bună sănătate, frumuseţe, vindecare și întinerire a feței și corpului nostru, texte străvechi în limba chineză laudă efectele curative și de înfrumuseţare a multor alimente. Terapia alimentară poate fi un instrument puternic pentru netezirea ridurilor și diminuarea acelor cearcăne întunecate și decolorări faciale. Terapia alimentară (dietoterapia) pentru ten și față se face potrivit principiilor de bază ale filosofiei medicale chineze, care susţine că frumuseţea exterioară este oglinda care reflectă sănătatea internă.

Citeşte mai mult...

Sport, sanatate

Mai multe articole..

Pagina 1 din 7

Început
Anterior
1
Reclama_Otoprint