V-ați gândit vreodată că nu doar dragostea, ci și stresul poate trece prin stomac? Ei bine, dacă analizați mai atent situația, veți observa că nu o singură dată ați prezentat o „criză” la nivelul tranzitului intestinal, manifestată prin durere, crampe, balonări.
Colita este un termen general ce descrie suferințele inflamatorii ale porțiunii inferioare a intestinului și include Sindromul de Colon Iritabil (SCI), colita infecțioasă, colita de putrefacție, colitele microscopice (colagenoasă sau limfocitară), colitele cimice, boala Crohn și proctita cronică ulceroasă. Colita ischemică este o afecțiune intestinală, întâlnită predominant la vârstnici.
Cele mai frecvente simptome pentru care pacientul care are colita se prezintă la medic sunt tulburările de tranzit intestinal persistente, cum ar fi diareea sau constipația, dar și balonările sau durerile abdominale nesistematizate, având caracter de jenă, crampe ori apăsare.

Consultați medicul de urgență dacă:
- observați prezența sângelui în scaun. Sângele poate proveni de la hemoroizi dar și din alte cauze grave care necesită investigații. Colita nu este singura problemă a sângerarii rectale; alți factori sunt: diverticulită, polipii colonici, fisurile anale sau chiar cancerul.
- diareea cronică a declanșat o deshidratare severă. În mod normal, acest simptom se ameliorează prin consumul de lichide sau substanțe de rehidratare orală. Manifestările deshidratării sunt: amețeală, slăbiciune, uscăciune a gurii, scăderea volumului de urină.
- prezentați febră. Această poate fi asociată cu diareea, avertizând existența unei infecții acute care necesită consultul medical de specialitate și investigații medicale suplimentare.
- durerile abdominale nu sunt firești. Diareea poate fi însoțită de crampe de intensitate scăzută, prezența durerilor abdominale severe sau moderate trebuie investigate.

Sindromul de Colon Iritabil (SCI) este cea mai frecventă tulburare digestiv, de obicei nu necesită tratament în spital și de acea mă voi axa asupra acestui fapt. Simptome de SCI sunt raportate medicilor de două ori mai frecvent de către femei, dar multe persoane au SCI fără să-l recunoască și nu caută niciodată asistență medicală. Doar un procent scăzut din populație are simptome cronice, dar SCI afectează aproximativ 10-15% din adulți, la un moment oarecare din viața lor, deseori în timpul perioadelor cu schimbări semnificative sau stres. Specialiștii au observat și faptul că această afecțiune are o incidență mai mare la persoanele anxioase sau depresive.
În ceea ce privește tulburările funcționale, considerate „colite”, acestea sunt de fapt manifestări ale sindromului de intestin iritabil.
Ritmul alert al vieții actuale duce la o rată crescută a stresului și la un program dezordonat care, practic, „hrănesc” bolile. Astfel, obiceiul de a mânca pe fugă sau o singură dată pe zi, fumatul, consumul excesiv de alcool, dieta nesănătoasă bazată pe alimente prăjite sau de tip fast-food, toate sunt implicate în apariția sindromului de intestin iritabil.
Deoarece sindromul de intestin iritabil este o tulburare ce poate apărea și din cauza stresului, mai este considerată și „boala oamenilor stresați”. De obicei, după debutul afecțiunii, simptomele devin mult mai dese și mai deranjante, cu mențiunea că nu apar în același timp și pot diferi de la o persoană la altă. În timp ce un pacient poate manifesta diaree, altul poate prezenta tot timpul constipație, durere sau balonări.
Tratamentul sindromului de intestin iritabil se adresează în primul rând simptomatologiei care predomină. Modul de viață și dieta fac parte integrantă din etapă de vindecare. De aceea, este foarte important să consultați medicul în această privință.

Recomandări
Încercați să vă organizați timpul astfel încât să nu săriți peste cele trei mese zilnice obligatorii și ar fi de preferat să luați și cele două gustări dintre mese. Nu uitați de activitatea fizică (dar fără excese), odihniți-vă mai mult, respectați orele de somn și evitați, pe cât posibil, stresul.
Lasă-te de fumat!
Evită cantitățile excesive de cofeină!
Medicina alternativă oferă soluții complete și complexe de tratament a Sindromului de Colon Iritabil ce sunt eficiente pentru a face față aspectelor legate de stres:
- acupunctura;
- dieta
- fitoterapie
- exerciții fizice: mersul pe jos în ritm rapid, timp de 20-30 de minute, face inima să pompeze mai cu putere, stimulează procesul digestiv și relaxează corpul.
- yoga - tonifică organele interne, inclusiv tubul digestiv; De asemenea psihoterapia poate să fie de ajutor în atenuarea grijilor care îți agravează starea.
- homeopatia
- De asemenea, psihoterapia poate să fie de ajutor în atenuarea grijilor care îți agravează starea.

Va urma detailat tratamentul prin acupunctură și alte metode naturiste.

Dr. Ochişor Victor
tel: 0727 800 630,
e-mail: victor_ochisor@yahoo.com

Sport, sanatate

Reclama_Otoprint