Gastrita este o inflamație acută sau cronică a mucoasei gastrice. Mai des sunt întâlnite două tipuri de gastrită: hiperacidă și hipoacidă. În ambele cazuri este prezentă inflamarea mucoasei gastrice.
Ulcerul gastric este de 4 ori mai puțin frecvent decât cel duodenal, apare la maturitate, între 55-65 ani și se poate maligniza (canceriza). Cei cu grupa sanguină A sunt mai predispuși, ca și în cazul celor cu rude de gradul întâi suferinde de ulcer la stomac.
Ulcerul duodenal apare aproape de 2 ori mai frecvent la bărbați decât la femei și se produce de obicei în jurul vârstei de 25 ani până la maxim 45 ani, la bărbați, iar la femei apare după 45 de ani. Ulcerul duodenal nu se malignizează aproape niciodată.
Se poate vorbi de un ulcer silențios, fără simptome evidente ca durerea și indigestia. De cele mai multe ori apar următoarele simptome: durerea localizată în epigastru, în partea centrală superioară a abdomenului, imediat sub torace, o arsură sau senzație de apăsare în zona epigastrică, după cum durerea poate să radieze în spate sau alte părți ale abdomenului. Alte simptome sunt greața, vărsăturile, pierderea în greutate, prezența sângelui în scaune, inapetența.
Încă din 1906 s-a descoperit prezența unui microb denumit Helicobacter pylori, în formă de spirală, care „locuiește” în stomac și care, datorită formei sale specifice în spirală, lezează țesuturile stomacului și duodenului, ducând la dezvoltarea unui ulcer. Celulele lezate se atrofiază, se zbârcesc și mor, determinând subțierea mucoasei. H. Pylori sapă în grosimea mucoasei și afectează zonele cu celule lezate în care apare ulcerul. Se apreciază că nivelul de risc al infecției cu H. Pylori este egal cu cel consecutiv fumatului a 12-15 țigări pe zi. De asemenea, oamenii de știință au semnalat posibilitatea apariției unei afecțiuni cardiace, deoarece crește fibrinogenul și numărul de celule albe în sânge.


S-a făcut o statistică potrivit căreia:
- la fumătorii riscul apariției ulcerului este de aproape de 2 ori mai mare decât la nefumători;
- alcoolul nu joacă un rol în dezvoltarea ulcerului;
- dietele bogate în fibre vegetale protejează de un eventual ulcer duodenal;
- persoanele care iau cu regularitate aspirină prezintă un risc crescut de apariție a unui ulcer ;
- cofeina nu are ca efect imediat apariția unui ulcer, dar consumată în cantități mari, pe o perioadă de timp mai mare, poate crea o predispoziție la ulcer;
- nu există „personalitatea ulceroasă”, stresul nefiind un factor determinant la apariția ulcerului.
Pașii care trebuie parcurși: vizita la medic, testele pentru descoperirea lui H. pylori, examenul cu bariu, endoscopia, biopsia.
Tratamentul este de durată și este obligatoriu însoțit de o dietă strictă. Dacă un ulcer netratat erodează lent peretele unui vas de sânge din mucoasă, rezultatul este o hemoragie internă. Vasul sângerează în interiorul stomacului, apare primul semn, oboseala rapidă, apoi amețeli, leșinuri, senzația de plenitudine abdominală, urmată de hematemeză (vărsături cu sânge) sau de melenă (eliminare masivă de sânge cu materiile fecale). Perforația este o complicație mai puțin frecventă decât hemoragia, gravitatea ei fiind cel puțin egală, dacă nu chiar mai mare decât a hemoragiei. Un ulcer perforat necesită asistență medicală imediată, altfel moartea poate surveni în primele 48 de ore. În caz de complicații se ajunge la intervenții chirurgicale cum ar fi: gastrectomia, vagotomia, chirurgia laparoscopică, chirurgia endoscopică.
Interdicții la ulcer: tutun, alcool, cafea, prăjeli, carne de porc, afumături, carne conservată, brânză fermentată, condimente, ardei iute, sare, dulciuri concentrate, ciocolată, cacao, pâine albă fină, legume, fructe acide.
Tratamentul gastritei și al ulcerului peptic în medicina tradițională implică două căi de acțiune: prin terapii tradiționale și prin dietă alimentară.
Oportunitatea folosirii acupuncturii în cazul pacienților cu gastrită și ulcer este determinată de posibilităţile de acţiune asupra tuturor verigilor principale ale patogeniei maladiei: dereglarea mecanismelor neuroumorale de reglare a funcţiilor de bază ale stomacului, agresivitatea factorului acido-peptic, tulburarea troficităţii ţesuturilor gastrice cu scăderea rezistenţei şi a capacităţilor de regenerare a mucoasei, dischinezia stomacului şi duodenului, care condiţionează apariţia refluxului bilei şi sucului pancreatic în stomac.
Cercetătorul L. Furs a descoperit faptul că acupunctura contribuie la normalizarea disfuncţiilor vegetative depistate, în majoritatea cazurilor instalându-se echilibrul sistemului nervos simpatic/parasimpatic. Acupunctura, în afară de acţiunea benefică asupra SNC, contribuie la reglarea nervoasă a funcţiilor evacuatoare şi secretoare ale stomacului şi duodenului, la înlăturarea spasmului musculaturii netede a tractului digestiv şi la micşorarea ischemiei regionale, care este, după cum se ştie, una din cauzele apariţiei ulcerului. Eficienţa acupuncturii, în cazul dereglării funcţiei secretoare a stomacului, este explicată de savanţi prin activizarea sistemelor cholinergic şi hipofiziosuprarenal. Alţi cercetători fac o legătură nemijlocită între acţiunea acupuncturii şi funcţia de secreţie a stomacului cu efectul ei analgezic şi de cicatrizare a ulcerelor.
Acupunctura poate influenţa şi o altă verigă importantă în patogenia ulcerului duodenal, cum este dischinezia organelor digestive. Cercetările au arătat că o singură procedură de acupunctură scade activitatea motorie mărită a stomacului, ameliorează circulaţia sangvină.
După tratamentul prin acupunctură efectul pozitiv se menţine. Ameliorarea se atestă la 98% din bolnavi după cura de acupunctură ce cuprinde 12-14 proceduri.
În concluzie, aplicarea acupuncturii la pacienții cu gastrită și ulcer înseamnă:
· refacerea leziunilor și regenerarea zonelor erodate de bacteria Helicobacter Pylori;
· restabilirea echilibrului antiacid și a imunității sistemului digestiv;
· anularea condițiilor propice dezvoltării Helicobacter Pylori.
Acupunctura este instrumentul perfect, care aplicată în tratamentul afecțiunilor tubului digestiv reîntoarce armonia, reface sănătatea fără a aglomera alte sisteme sensibile ale corpului uman.

Dr. Ochişor Victor
tel: 0727 800 630,
e-mail: victor_ochisor@yahoo.com

Sport, sanatate

Reclama_Otoprint