Apariția vieții rămâne un miracol, în timp ce neapariția unui urmaș pentru un cuplu constituie o problemă. Infertilitatea este una din cele mai devastatoare boli posibile pentru cuplurile care își doresc un copil. Nu există poate blestem mai crunt decât atât - să nu poți să dai viață unei ființe care este rodul iubirii tale și să trebuiască să îți refuzi bucuria de a-i îndruma primii pași precum și principiile și deciziile din anii mai mari.
Eșecul concepției generează o serie de probleme socio-emoționale, sentimente de vinovăție, inutilitate, izolare socială, având ca rezultat scăderea randamentului socio-profesional și apariția de tensiuni în cuplu. Nu e deci greu de văzut motivul pentru care mulți oameni recurg la măsuri terapeutice medicale extrem de costisitoare, invazive și cu șanse scăzute de reușită pentru a "încerca tot ce e posibil" ca să aibă un copil.
Statistica arată că 40% dintre cuplurile infertile prezintă factor etiologic feminin, pentru 40% etiologia este masculină și pentru restul de 20% o combinație a factorului feminin și masculin.
Atunci când medicul practician se confruntă cu infertilitatea el trebuie să abordeze și să investigheze ambii parteneri. Se vrea a fi “regulă de aur” și nimic nu trebuie omis. Abordarea infertilității necesită de multe ori o muncă în echipă, din care nu vor lipsi: medicul generalist, endocrinolog, ginecolog, urolog, internist și de laborator, toți aceștia ajutând atât la precizarea diagnosticului cât și la conducerea tratamentului.
Evaluarea cuplului infertil trebuie să țină seama de toate verigile procesului de concepție: ovulația, transportul tubar al ovulului, producția și viabilitatea spermatozoizilor, eliberarea în vagin la momentul oportun, receptivitatea mucusului cervical, fertilizarea și receptivitatea uterină pentru implantare.

Evaluarea fertilității masculine
În general prima investigație în cadrul unei infertilități este spermograma. Este o analiză relativ simplă, puțin costisitoare, neinvazivă și rezultatul se obține într-un timp scurt. Ea va preciza din start capacitatea fertilă a bărbatului exprimată în numărul de spermatozoizi, mobilitatea și morfologia acestora.
Dacă aceste rezultate sunt în limite normale, următoarele investigații (care sunt mai multe, complexe și de multe ori laborioase) se vor îndrepta spre factorul feminin al cuplului. Dacă spermograma nu este însă normală vor urma o serie de investigații menite să detecteze cauza modificărilor spermogramei. Pentru aceasta este nevoie de consult urologic si/sau endocrinologic. Se vor efectua dozări hormonale: Testosteron, Testosteron liber, SHBG (globulina de legare a hormonilor sexuali), FSH, LH, Prolactina, Estradiol, hormoni tiroidieni, corticosuprarenalieni, etc. în funcție de recomandările medicului endocrinolog. Dacă se constată modificări ale acestora se va face un tratament endocrinologic adaptat dereglării hormonale constatate.
Dacă analizele hormonale sunt normale se va apela la un consult urologic complex care să excludă eventuale obstrucții congenitale sau dobândite ale ductelor deferente, afectarea prostatei (infecții/inflamații), un eventual varicocel sau defecte anatomice ale penisului. Dacă consultul urologic nu evidențiază cauza se va apela la o serie de alte explorări paraclinice cum ar fi: testele imunologice, testul postcoital, dozarea anticorpilor antispermatozoizi și eventual biopsia testiculară.
Printre cauzele infertilității masculine se numără: bolile cronice (diabetul zaharat, tuberculoza), leziunile testiculare, bolile cu transmitere sexuală, drogurile, fumatul. Infertilitatea masculină este de obicei un efect, nu o boală în sine. Ea poate fi consecința unor boli de natură endocrină, a unori tulburări metabolice, dar și a suprasolicitării nervoase, sedentarismului sau, pur și simplu, a purtării unor haine neadecvate.

Tratamentul infertilității masculine
Tratamentul infertilității masculine se adresează în primul rând agentului etiologic, cauzei ca atare (dacă aceasta poate fi pusă în evidență) mergând în paralel cu tratamentul partenerei (dacă se impune).
Un remediu foarte eficient în tratamentul infertilității masculine este acupunctura. Medicina Tradițională Chineză (MTC) vede fertilitatea ca fiind apanajul Esenței - Jing. Esența este stocată în Rinichi ca și organ energetic. Tulburările de fertilitate ale bărbatului sunt de cele mai multe ori superpozabile unui deficit energetic al Rinichiului. Protocolul terapeutic include tonifierea Rinichiului, dispersia stazei Ficatului și tonifierea meridianelor Ren Mai și Chong Mai (Vas Concepție și Vas Guvernor).

Evaluarea fertilității feminine
În paralel cu investigarea infertilității masculine se impune și testarea unei eventuale infertilități feminine care poate avea mai multe cauze. Se poate începe cu un test simplu: termometrizarea endovaginală, test orientativ care poate semnala existenta ovulației. Se pot face determinările hormonale în diferite perioade ale ciclului menstrual: dozări de estradiol, FSH, LH, Progesteron, SHBG, Prolactină, Testosteron, DHEA-S, 17-hidroxiprogesteron, hormoni tiroidieni, hormoni corticosuprarenalieni, etc., în funcție de recomandările medicilor endocrinolog și ginecolog. În paralel se pot face testările pentru aprecierea permeabilității trompelor uterine, stării fiziologice a colului uterin și endometrului (este importantă excluderea unei endometrioze). Astfel în multe situații devine importantă examinarea glerei cervicale, un frotiu cito-vaginal, ecografia regiunii genitale, histerosalpingografia, biopsia de endometru, laparoscopia. Daca în urma tuturor acestor examinări complexe nu se poate stabili cauza infertilității feminine se vor efectua și determinările imunologice, în special dozarea anticorpilor antispermatozoizi.

Tratamentul infertilității feminine
În ceea ce privește infertilitate feminină, tratamentul poate cuprinde atât terapia cauzală cât și alte măsuri: antiinflamator, antibacterian, hormonal, acupunctură, inductori de ovulație, inseminare artificială, fertilizare in vitro, transferul de embrion, etc.
Alegerea terapiei adecvate depinde de o serie de factori care corespund nevoilor cuplului infertil. Acești factori includ eficiență relativă a mijloacelor terapeutice, complexitatea și costul diferitelor variante de tratament, vârsta femeii și opțiunile personale și emoționale. În plus, terapia trebuie să fie abordată secvențial, să nu excludă posibilitatea de concepție spontană și să țină seamă de raportul cost-beneficii-riscuri.
Acupunctura ajută și în cazul infertilității, atunci când o persoană se confruntă cu probleme precum hiper sau hipotiroidism.

Terapia prin acupunctură și infertilitatea
Deși medicina clasică încă nu poate explica în mod științific cum funcționează acupunctura, este bine de știut că ea este folosită de mai bine de 3000 de ani și se bazează pe cultura chineză, care spune că aceasta terapie ajută la o echilibrare a energiilor din corpul nostru, echilibru de care avem nevoie pentru a ne păstra sănătatea. Atunci când un centru energetic este blocat, sau când are loc un dezechilibru energetic, efectele apar în sănătatea noastră corporală.
Acupunctura, alături de alte tratamente naturiste, a fost folosită timp de secole pentru a vindeca anumite afecțiuni cauzătoare de infertilitate. De exemplu, acupunctura și medicamentele din plante nu vă vor ajuta în cazul în care trompele dvs sunt lipite (din cauza unor infecții la nivel pelvian, sau din cauza unei endometrioze). În orice caz, în aceasta situație, o femeie poate recurge la aceasta metodă de tratament, acupunctură și medicamente din plante, pentru o mai bună funcționare a ovarelor și pentru funcția foliculară. S-a demonstrat că acupunctura mărește fluxul sângelui la nivelul endometrului, ajutând astfel la crearea unui strat mai bogat și mai gros, ajutând la o fixare mai ușoară a embrionului.
Un studiu realizat în Germania în anul 2002 a arătat că dintr-un total de 80 de femei ce au recurs la metodă de fertilizare in vitro și au făcut și acupunctură, 34 din ele au rămas însărcinate, ceea ce înseamnă o rată de succes de 42,5%. Dintr-un alt număr de 80 de femei ce au recurs la fertilizare in vitro dar nu au facut acupunctură, doar 21 de femei (adica 26,3%) au rămas însărcinate. Un alt studiu a fost realizat în 2004 în Statele Unite în Centrul de medicină de reproducere, pe un eșantion de 114 femei, iar din cele care au urmat fertilizarea in vitro și acupunctură, 51% au rămas însarcinate, în timp ce restul, care au făcut fertilizare in vitro fără acupunctură, au avut ca rată de succes de 36%. Un procent de doar 8% din cele care au recurs și la acupunctură au avut avort spontan, iar celelalte au înregistrat un procent de 20%. Cele care au recurs la terapia prin acupunctură au avut șanse foarte mici de a suferi o sarcină extrauterină.
Acupunctura este recomandată pacientelor cu trei-patru luni înainte de inseminare, de fertilizarea in vitro ori a unui embriotransfer. Se pare că aceasta perioadă de tratament are un efect foarte bun.
Un studiu realizat la Universitatea din Gothenburg și la un centru de fertilizare dintr-un departament de Obstetrică și Ginecologie din Scandinavia, a constat în încurăjarea femeilor de a urma terapia prin acupunctură înainte și după un embriotransfer. Studiile au arătat că un tratament adecvat împotriva infertilității consta în acupunctură, medicamente din plante și medicină clasică. Deseori, chiar și fără ajutorul medicinei clasice, adică numai prin combinația de acupunctură și medicamente pe bază de plante fac posibilă conceperea unui copil.

Ce afecțiuni ce determină infertilitate tratează acupunctura?
Acupunctura este folosită pentru a trata aproape orice tip de afecțiune ce duce la infertilitate, precum trompe spasmice (dispar covulsiile la nivelul trompelor cu ajutorul acupuncturii, însă trompele blocate nu se vor debloca). De cele mai multe ori acupunctura este ajutată de medicamente pe baza de plante pentru a stimula dezvoltarea foliculară, pentru a nu se produce un avort spontan, pentru a trata infertilitatea fără cauza, hiperprolactinemie, pentru tratarea sindromului ovarelor polichistice, a anovulației, iar în cazul bărbaților, ea ajută la îmbunătățirea calității și cantității de spermă, crește potența.

Pentru medicina orientală, principalele cauze ale infertilității sunt dezechilibrele de la nivelul ficatului și rinichilor. Tocmai din acest motiv și alte metode de fertilizare pot fi ineficiente.
Prin ședințele de acupunctură, se îmbunătățește sistemul endocrin al bărbatului și femeii și, astfel, sistemul reproducător ajunge la un echilibru. Mai mult, acest tratament poate fi preferat celui medicamentos pentru infertilitate pentru că nu are efecte adverse și ajută și la menținerea sarcinii.
Există tratamente medicamentoase care sunt eficiente pentru ca unele femei să reușească să rămână însarcinate, dar nu pot duce sarcina la bun sfărșit ,tocmai din cauza acestui tratament.
Acupunctura este preferată în acest caz pentru că previne pierderile de sarcină. Mai mult, acupunctura tratează cu mult succes stările de anxietate, stres și depresie, și ele sunt cauze ale infertilității atât feminine, cât și masculine.
Poți dubla aceste proceduri cu anumite schimbări ale ritmului de viață care te vor ajuta să tratezi infertilitatea. Evită să consumi mâncăruri reci. Specialiștii în medicină orientală sunt de părere că dacă vrei un copil, mâncarea caldă ajută la bună funcționare a organelor interne, deci lasă deoparte platourile reci și aperitivele.
Pentru îmbunătățirea circulației sângelui, nu uita să faci mișcare 30 de minute în fiecare zi.
Deși tratamentul cu acupunctură nu garantează sub nici o formă faptul că femeia va rămâne însarcinată deoarece există anumite defecte iremediabile, este o metodă recunoscută științific ca fiind benefică în tratamentul infertilității cu sau fără adjuvante din partea medicinii vestice.

Text: Victor Ochișor
tel: 0727 800 630; e-mail: victor_ochisor@yahoo.com

Sport, sanatate

Reclama_Otoprint