Ficatul realizează peste 500 de funcţii în organism, fiecare dintre ele fiind vitale pentru o sănătate optimă: filtrează toxinele şi reziduurile din sânge, secretabilă şi este implicat în procesele digestive, depozitează o serie de vitamine: A, D, E, K şi vitaminele B, produce mai mulţi fermenţi importanţi, colesterolul, fibrinogenul, protrombina (contribuie la cicatrizarea şi vindecarea rănilor); este implicat în procesele de termoreglare, menţine echilibru glucidic, participă la metabolizarea grăsimilor şi este implicat în coordonarea metabolismului hidric, iar medicina tradiţional- chineză notează, că ficatul ca organ energetic stochează energia şi împreună cu pancreasul coordonează distribuţia sângelui şi a energiei în întreg organismul.



Ce este hepatita?
Hepatita este o afecţiune a ficatului manifestată prin inflamarea şi lezarea ţesutului hepatic. Dacă nu este tratată corespunzător evoluează către ciroza sau cancer hepatic.
Hepatita virală apare ca urmare a infectării organismului cu virusul hepatic de tip A, B, C, D sau E. În afară de virusurile specifice fiecărui tip de hepatită virală, aceasta mai poate fi provocată de adenovirusuri, Citomegalovirus, Herpes Simplex, Epstein-Barr şi de virusul febrei galbene.
Hepatita non-virală este provocată de toxine, alcool, droguri, de procese autoimune, de alte infecţii prezente în organism sau de unele medicamente administrate necorespunzător (amoxicilină, paracetamol, medicaţia pentru tuberculoză, contraceptive hormonale, ibuprofen şi indometacin, etc.).
În funcţie de durată şi intensitatea simptomelor, hepatita poate fi acută (când durează mai puţin de 6 luni) sau cronică (durează mai mult de 6 luni).

Simptomatologie
Hepatita este asimptomatică în mare număr din cazuri, mai ales în stadiile cronice sau în cazul copiilor şi al tinerilor. Din acest motiv diagnosticul poate fi stabilit prin asocierea rezultatelor anamnezei cu rezultatele analizelor de sânge (anti-corpi antihepatită, transaminze, etc.). Manifestările hepatitei acute includ: indispoziţie generală, disconfort abdominal, dureri de muşchi şi articulaţii, inflamaţii ale tendoanelor, greaţă şi stări de vomă, febră, diaree său scaun deschis la culoare, dureri de cap, scăderea apetitului, urina închisă la culoare,  icter (colorarea pielii şi a mucoaselor cu pigmenţi biliari), glicemie oscilantă, depresie, nervozitate şi alte schimbări. Femeile diagnosticate cu hepatita autoimună suferă şi de acnee, leziuni pulmonare, inflamarea glandei tiroide şi a rinichilor, dereglări menstruale.
Ciroza hepatică este o afecţiune a ficatului manifesta prin distrugerea celulelor hepatice şi înlocuirea acestora cu ţesut cicatricial fibros. Procesul degenerativ va determina modificarea formei şi structurii hepatice, ficatul reducându-şi volumul, schimbându-şi forma şi îndurându-se. Procesul de sclerozare şi fibrozare împiedică circulaţia sangvină hepatică şi buna desfăşurare a funcţiilor hepatice. Fiind afectate şi procesele de regenerare hepatică, celulele hepatice vor avea un comportament anormal constituindu-se în noduli de regenerare.
Ciroza hepatică este o afecţiune cu risc ridicat de mortalitate; netratarea sau tratarea necorespunzătoare va îmbolnăvi alte organe, generând afecţiuni asociate.

Tratament
În medicina tradiţional- chineză, reabilitarea pacientului este în funcţie de starea ficatului şi orice tip de hepatită este tratabil, la fel şi restabilirea  funcţionării normale a ficatului. Prin utilizarea procedurilor de acupunctură în asociere cu extracte hidroalcoolice din plante, sucuri proaspete, ceaiuri se realizează autoclonarea celulelor hepatice, pornind de la celule situate într-o zonă neinfectată a ficatului. Fiecare organ îşi reface structura celulară la un anumit interval de timp. Utilizând informaţia genetică a celulelor hepatice sănătoase în procesul de regenerare, celulele noi formate nu vor mai purta virusul hepatic. Cele deja infectate sunt eliminate din organism. Totodată stimularea prin acupunctura celor “6 puncte ale imunităţii S (Stomac)36; VG (Vas Guvernor)13,14; IG (IntestinGros)11; V (Vezica)33,17” cum sunt descrise în vechile tratate de medicină chineză creşte imunitatea organismului (fapt dovedit prin testări cu folosirea tehnologiilor moderne, precum şi de propria-mi practică timp de 22 ani).
Tratamentul include o dietă alimentară nu foarte drastică. Este obligatoriu să se respecte un program de odihnă zilnică. Impactul stresului şi nervozitatea sunt reduse prin informarea pacientului asupra unor tehnici de auto-control mental şi procedurilor de acupunctură şi moxa.
Tratamentul cirozei hepatice implică normalizarea funcţiei de regenerare hepatocelulară, astfel încât celulele noi să se distribuie în zonele necesare şi nu în formaţiuni nodulare. De asemenea, ritmul de regenerare este accelerat prin stimularea activităţii pulmonare, hepatice şi renale şi a măduvei osoase. La nivel cerebral se acţionează asupra zonei de proiecţie a ficatului, pentru că funcţiile hepatice să fie îndeplinite cât mai aproape de parametrii normali până la resorbţia nodulilor de regenerare şi eliberarea căilor de vascularizare hepatică. Plantele medicinale incluse în schemele de tratament au rolul de a ajuta organismul să elimine toxinele şi reziduurile celulare acumulate în sânge în perioada în care ficatul nu şi-a putut îndeplini corespunzător rolul de filtrare a sângelui.

Dieta
Regim alimentar cruţător (mecanic, chimic, termic) bogat în vitamine şi fragmentat 6-7 mese/ zi.
Sunt limitate varza, pâinea de secară, sarea  (nu mai mult de 0,1 g/kg masă corporală în 24 ore), grăsimile (nu mai mult de 1 g/kg masă corporală în 24 ore), proteinele ( nu mai mult de 2 g/kg masă corporală în 24 ore).
Glucide trebuie să fie nu mai puţin de 2 g/kg masă corporală în 24 ore.
Excluse- condimente, conserve, afumături, slănină, mâncărurile greu digerabile: carnea  de porc, mistreţ, gâscă, raţă; icrele şi peştele gras, fasolea; brânzeturile fermentate; produsele cu potenţial alergic: ciuperci, esenţe; băuturi alcoolice, fumatul.
Din grăsimi – interzise margarina, untura, slănina; Zeamă de ciorbe din carne de peşte
Peştele gras- Somon sau somn; Caşcaval, frişcă, brânză grasă fermentată (burduf)
Ouă crude sau fierte mult
Legume şi verdeţuri – Murate, sărate sau marinate, fasole, linte, mazăre, năut; Bogate în uleiuri eterice – usturoi, ridiche; Spanac; Fructe verzi, necoapte, acre
Nuci, migdale ș.a.
Recomandate: făinoase, pâinea albă prăjită sau uscată, orez, hrişcă, griș, macaroane, dulciuri – miere de albine, dulceţuri;  legume şi fructe proaspete crude, fiere, sau coapte, carne de vită şi pasăre; lapte şi produse lactate (brânză de vaci, iaurt, frişcă, unt); ouă fierte 3-4 pe săptămână; uleiuri vegetale.
Admise – ulei măsline, floarea soarelui, porumb, unt.
Terapie sucuri naturale şi ceaiuri din plante medicinale
1) Morcovi- 2 pahare zilnic. Cura poate fi îndelungată. Se consumă imediat după preparare (în cazuri excepţionale poate fi păstrat în frigider până la 12 ore).
2) Morcovi- 10 (părţi) Sfeclă roşie -3 Salată-3
3) Morcovi- 11, sfeclă roșie-3, salată-3
4) Morcovi- 9, pătrunjel-5, țelină-2
5) Morcovi- 9, păpădie-3, salată-4
6) Morcovi- 10, spanac-6
§    Ceaiuri medicinale
Cafea de cicoare (Plafar)
Cicoare – stimulează funcţiile hepatice
Decoct: 2 linguriţe de rădăcina mărunţită la 200 ml apă rece – se fierbe 5 min. şi se bea călduţ, în 3 reprize, înaintea meselor principale.
Anghinarea– stimulează funcţia antitoxică a ficatului şi diureza, eliminând din organism toxinele, scade colesterolul.
Infuzie: 1 lingură Frunze mărunţite se opăreşte cu 500 ml apă clocotită. După răcire se strecoară şi se îndulceşte cu miere de albine. O parte se bea dimineaţa pe stomacul gol, după care se va sta culcat, 30 min pe partea dreaptă. Restul de ceai se va bea în cursul zilei cu 1 oră înaintea meselor principale.
Arnica – stimulează funcţia antitoxică a ficatului, coleretic. Tinctura: 50g de flori la 250 ml alcool 70°. Se lasă la macerat 48 de ore şi se strecoară. Se iau 10-20 picături dimineaţa şi seara.
Decoct: peste 10g flori se toarnă 200ml apă clocotită se pune pe foc până dă în clocot, apoi se ia de pe foc şi peste o oră se strecoară. Se ia câte 1 lingură 3 ori/ zi înainte de masă.
(Atenţie: Supradozajul poate fi toxic)
Sunătoare- antiinflamator hepatic şi intestinal, lipotrop.
Infuzie din 1 lingură de plantă la 200 ml apă în clocot. Se beau 3 căni pe zi.
Catină albă.
Infuzie din 1 lingură fructe zdrobite la 500 ml apă clocotită. Se lasă vasul acoperit 30 min. Se bea fracţionat în decursul zilei.
Sirop de cătină albă (Plafar)    
Alte plante folosite pentru bolile de ficat şi bilă: flori de albăstrele, cimbrişor, coada şoricelului, rostopască, cruşin, dracilă, frasin, gălbenele, ghinţură, iarba mare, roiniţa, pir, păpădie, săpunăriţă,  levănţică, trifoiştea de baltă s.a.
Apiterapie
Miere de albine - 90-120g/ zi cu linguriţa, în mai multe reprize, înainte de mese.   
Polen– 20 gr. dimineaţa, pe stomacul gol, timp de 1 lună. Se face pauză 2 luni, după care se repetă.
Acupunctura şi fitoterapia sunt aplicate cu succes în tratamentul hepatitei acute sau cronice şi cirozei hepatice, întrucât asocierea acestor terapii permite normalizarea şi accelerarea proceselor de regenerare hepatocelulară, resorbirea nodulilor de regenerare formaţi şi eliberarea căilor de circulaţie sangvină hepatică, prin urmare şi normalizarea circulaţiei sangvine şi a fluxului de energie de la nivelul meridianelor ce coordonează activitatea hepatică; cresc imunitatea; scad considerabil efectele nocive ale stresului asupra organismului.

Text: Dr. Ochişor Victor, medic acupunctor
0727.800.630; e-mail: victor_ochisor@yahoo.com

Sport, sanatate

Reclama_Otoprint