Sinuzita este o boală inflamatorie ce se manifestă la nivelul mucoasei sinusurilor craniene. Sinusurile sunt cavităţi din grosimea oaselor craniului cu o mucoasă ca cea a cavităţii nazale. Ele comunică prin mici canale cu fosele nazale. Denumirea sinusurilor corespunde oaselor în care se află: sinusul maxilar, frontal, etmoidal şi sfenoidal.
Rolul sinusurilor este acela de a încălzi, filtra şi umezi aerul inspirat, precum şi acela de “cutie de rezonanţă” pentru sunetele produse de corzile vocale.
Sinuzita reprezintă inflamaţia mucoasei acestor sinusuri. În cazul infecţiilor virale ori bacteriene manifestate la nivelul mucoasei nazale, orificiile sinusurilor se pot obtura, astfel că secreţiile sinusale nu mai sunt drenate ceea ce crează condiţii propice dezvoltării unor microorganisme, cu apariţia infecţiei şi puroiului.

Tipuri de sinuzită
Sinuzita este de tip acut sau cronic. Pe lângă această clasificare, sinuzitele mai sunt denumite şi după sediul infecţiei: sinuzite frontale, maxilare, sfenoidale şi etmoidale.


Sinuzita acută, tratată adecvat, se vindecă în decurs de trei săptămâni şi nu apare mai des de trei ori pe an.
Cauze:
· cel mai frecvent survine în urma unor infecţii pe căile aeriene superioare (răceală în special)
· polipi nazali
· alergii (rinită alergică)
· deviaţia de sept
· abcesele dentare
Sinuzita cronică: este considerată cronică după mai multe recidive ori dacă nu cedează la tratament şi persistă peste şase săptămâni. În general sinuzita se cronicizează după mai multe pusee acute.
Cauze:
· cele mai frecvente sunt infecţiile repetate ale mucoasei nazale
· deloc de neglijat sunt alergiile mucoasei nazale. În cazul bolilor alergice, inflamarea repetată a mucoasei nazale şi a sinusurilor poate duce la cronicizare.
· expunerea prelungită la frig, tabagismul activ sau pasiv şi inhalarea pe un timp îndelungat de substanţe iritante;
· modificări anatomice care duc la îngustarea cavităţii nazale, acest fapt împiedicând drenarea suficientă a secreţiei mucoasei (deviaţii de sept ori traumatisme ce duc la modificarea structurii anatomice normale a cavităţilor nazale);
· polipi ori formaţiuni tumorale;
· inhalarea de cocaină, care în timp produce necroză ( moartea celulelor) mucoasei nazale cu pierderea definitivă a funcţiilor senzoriale ale nasului (pierderea mirosului);
· sistemul imunitar slăbit: în diferite boli ce duc la scăderea imunităţii organismului (infecţii cronice, hepatite cronice, HIV, cancere etc.)

Semne şi simptome
Pacientul prezintă o durere sau senzaţie de presiune la nivelul sinusurilor, pe care el o acuză ca fiind în jurul ochilor sau în spatele acestora, deasupra sprâncenelor ori deasupra dinţilor. Poate avea secreţii abundente, purulente, galbene sau verzui. Printre alte simptome se numără şi o stare generală de rău, poate avea uşoare stări febrile. Poate acuza diminuarea mirosului sau uneori simte mirosuri neplăcute, fără ca persoanele din jur să simtă acelaşi lucru (mirosurile vin de la propriile sinusuri, ele nu sunt în mediul din jur şi de aceea alte persoane nu le percep).
Diagnostic
Deşi simptomatologia este localizată la nivelul sinusurilor infecţia nu este mereu prezentă. În aceste situaţii medicul are nevoie de un istoric al bolii detaliat şi examene clinice şi paraclinice minuţioase. Acestea includ radiografia sinusurilor, teste alergologice cutanate, tomografie computerizată care ne oferă informaţii clare cu privire la cavităţile sinusale, examenul microscopic şi bacteriologic al secreţiilor nazale şi nu în ultimul rând examenul endoscopic al cavităţilor nazale. Acesta din urmă se realizează cu ajutorul unui endoscop subţire şi flexibil care se introduce în cavitatea nazală (metoda non-invazivă). Această metodă este indispensabilă unui diagnostic de fineţe.
Tratament
Tratamentul este extrem de important în cazul sinuzitei, căci în cazul urmării unui tratament necorespunzător, urmările pot fi foarte grave. De cele mai multe ori cauzele care au determinat sinuzita (în special cea cronică) sunt multiple, iar tratamentul presupune o terapie combinată.
Antibioticele se prescriu pentru a înlătura infecţia (virală sau bacteriană) care stă la baza sinuzitei, acestea pot fi prescrise conform unei antibiograme.
Decongestionantele se dau pentru a ajusta drenajul secreţiilor nazale, dezobstruând astfel cavităţile şi micşorând riscurile de apariţie a infecţiei. În scopul eliminării secreţiilor mucoase se folosesc mai multe substanţe:
· decongestionantele pufuri sau picături. Atenţie mare trebuie avută la timpul de administrare care nu trebuie să depăşească 5-7 zile. Aceasta nu numai pentru că unele din aceste substanţe dau dependență, dar şi datorită faptului că, în cazul sinuzitei cronice, decongestionantele agravează inflamaţia mucoasei.
· Acupunctura. Mai multe studii au arătat de-a lungul timpului că sinuzita poate fi tratată eficient prin acupunctură. Cum pot însă acele ace extrem de fine să rezolve o problemă „încăpăţânată” ca sinuzita? Sinusurile sunt canale ce pot fi blocate de mucus, iar acele fac energia să circule şi curăță aceste canale de mucus. Chinezii spun că problema de bază a sinuzitei este o slăbire a energiei din plămâni care poate fi întărită pentru a debloca căile nazale. În alte cazuri, acupunctura redă cursul normal al fluidelor din corp, pentru ca mucusul să nu mai blocheze sinusurile. Totodată acupunctura îmbunătăţeşte microcirculaţia, întăreşte imunitatea organismului.
· Spălături cu apă sărată sau apă de mare. Aceste soluţii pot fi luate din farmacii sau preparate în casă dintr-o jumătate de litru de apă şi o linguriţă de sare. Aceste spălături sunt indicate seara şi dimineaţa.
· Băi cu aburi. Fierbeţi într-un recipient câţiva litri de apă în care puteţi pune şi ceai de plante spre exemplu (cartof, jaleş, coada calului s.a.), iar după fierbere inspiraţi deasupra vasului cu capul acoperit de un prosop sau folosiţi aparate de inhalare sau cosmetice speciale pentru aceasta. Vaporii fierbinţi vor dilua secreţiile nazale scăzându-le densitatea, astfel se vor elimina mai uşor.
· Analgezicele se administrează pentru calmarea durerilor de cap.
· Antihistaminicele sunt prescrise celor care prezintă alergii la nivelul mucoasei nazale. În aceste cazuri se mai pot prescrie şi corticosteroizi, în special pentru reducerea inflamaţiei.
Laserterapia
Plante ce pot fi utilizate în tratamentul sinuzitei:
Pentru uz intern - cerenţelul, coada şoricelului, Jaleşul, izma, trei-fraţi-pătaţi, rozmarin s.a.
Pentru uz extern sub formă de băi cu abur şi cataplazme - Cartoful, coada calului, muşeţelul, schinduful, tătăneasa s.a.
Dacă sinuzita cronică nu răspunde la tratamentele de mai sus, atunci se apelează la intervenţii chirugicale. Chirurgia este indicată şi în cazul tumorilor de la nivelul cavităţilor nazale, în cazul deviaţiilor de sept, anomaliilor anatomice post-traumatice sau în cazul polipilor. Scopul intervenţiilor chirurgicale este acela de a înlătura cauza ce a provocat obstrucţia foselor nazale.
Recomandări
Menţineţi un regim alimentar constând din cel puţin 75% alimente neprocesate.
Beţi din belşug apă distilată şi suc de fructe şi legume proaspăt stoarse. De asemenea, consumaţi multe lichide fierbinţi, cum ar fi supele şi ceaiuri de plante. Acestea ajuta la fluidizarea mucusului, uşurează congestia şi presiunea în sinusuri. Ardeiul de Cayenne, ustoroiul, ghimbirul, hreanul şi ceapa crudă pot aduce uşurarea mai repede.
Reduceţi consumul laptelui şi produselor lactate, deoarece ele cresc formarea mucusului. Se admit în cantităţi mici produsele lactate fermentate degresate ca iaurtul şi brânza proaspătă.
Eliminaţi zahărul din dietă. Reduceţi cantitatea de sare consumată.
La Dietă se adaugă suplimente alimentare cu flavonoizi şi enzime proteolitice (bromelaina) cu efect mucolitic, vitamina C (minim 2 g/zi), vitamina A 10000UI/zi, vitamina D, ulei de in. De asemenea, acupunctura, laseropunctura şi homeopatia sunt utile atât în prevenţia, cât şi în tratamentul sinuzitei.

Text: Dr. Ochişor Victor
tel: 0727 800 630; 0724 976 860; 031 428 2472
e-mail: victor_ochisor@yahoo.com

Sport, sanatate

Reclama_Otoprint