Te doare rău spatele și ai înțepenit? Nu mai sta pe gânduri, du-te imediat la medic și în niciun caz nu forța!
Coloana vertebrală este o parte a corpului pe cât de importantă, pe atât de fragilă. Încă de la vârsta de 7 ani, discurile ce susțin vertebrele încep să îmbătrânească. Funcția principală a discurilor coloanei vertebrale este să absoarbă șocurile şi să asigure separaţia între fiecare pereche de vertebre. Aceste discuri intervertebrale au în componența lor un nucleu pulpos, format din proteine cu aspect gelatinos, care dau elasticitate și funcționează ca un amortizor. Nucleul pulpos este înconjurat de un inel fibros strâns, care îl fixează și dă stabilitate discului intervertebral.
În total, discurile dumneavoastră însumează până la un sfert din lungimea coloanei vertebrale - de la 12 până la 15 centimetri pentru majoritatea oamenilor. Ele îşi obțin nutrienţii cu ajutorul proprietăţilor de atragere a lichidelor şi absorbţie a lichidelor pe care le au nucleele gelatinoase.
Fără rezerve de sânge proprii, discul depinde de această activitate de “burete” pentru a atrage şi absorbi nutrienții din ţesuturile adiacente. În timpul activităţilor care nu presupun susţinerea greutăţii (în timpul somnului) discurile își măresc volumul ca urmare a acumulărilor de lichid. În timpul activităţilor care necesită susţinerea de către coloană a greutăţii corpului (poziţia şezând sau în picioare, practicarea de activități fizice), acest fluid este practic stors din discurile vertebrale şi împins înapoi în ţesuturile vecine moi.
În cazul discului degenerat, presiunile din interiorul nucleului pulpos scad semnificativ. Contracția mușchilor toracelui și abdomenului reduce cu mult solicitarea discurilor intervertebrale.
Aceste date relevă importanța întreținerii unei bune musculaturi toraco-abdominale pentru asigurarea funcționării normale a coloanei vertebrale și pentru prevenirea uzurii discale. Astfel, la persoanele supraponderale, unde tonusul musculaturii abdominale e scăzut, se creează condiții mecanice nefavorabile suplimentare asupra coloanei vertebrale, explicând frecvența apariției discopatiei sau chiar a herniei de disc. Mișcarea este necesară nutriției discului intervertebral.


Dacă aceste discuri sunt indemne, ele au rol de a menține flexibilitatea coloanei vertebrale și a atenua șocurile la care este supusă zilnic. Când discurile se deteriorează în urma traumatismelor sau îmbătrânirii, ele tind să se deplaseze spre exterior prin slăbirea inelului fibros sau să se rupă, proces care poartă numele de hernie de disc, deplasare vertebrală sau ruptură de disc.
Ce este hernia de disc?
Hernia de disc reprezintă una dintre cele mai frecvente și dureroase afecțiuni ale coloanei vertebrale. Atunci când o parte din discul intervertebral se fragmentează și ajunge să comprime rădăcinile nervoase sau măduva spinării, aflate în canalul spinal din vecinătatea sa, apare hernia de disc. Odată cu ea, apar și dureri puternice.
Discul intervertebral poate să hernieze în timpul efectuării unei mișcări bruște, greșite, efort fizic, cu mecanică corporală incorectă, dar în cele mai multe cazuri, herniaza ca urmare a unui proces lung de uzură, cauzat de postura incorectă, multiple minitraumatisme, poziția incorectă îndelungată, expunerea la frig și curent, ortostatismul îndelungat, șocuri, stres, efort fizic (cauze hernie de disc).
Fondul pe care se instalează boala discală îl constituie musculatura debalansată și insuficient pregătită.
Apariția herniei de disc
Hernia de disc poate prezenta debut brusc, însoțit de dureri mari și imposibilitate funcțională sau debut insidios instalându-se în timp în mod gradat.
La început poate fi asimptomatică, pe măsură ce progresează apare durerea tolerabilă, apoi apar dureri de nesuportat.
Stadii hernie de disc
H.D. Saunders descrie patru stadii în evoluția herniei de disc:
1. Reprezintă faza incipientă în care țesutul pulpos al nucleului se deplasează împingând sau penetrând primele câteva fibre din nucleul fibros. Clinic, apare o stare de disconfort sau dureri ușoare ce dispar în stare de repaus.
2. Deplasarea mai pronunțată a nucleului pulpos, împingând inelul fibros. Discul intervertebral se “bombează” fără a pătrunde în orificiul intervertebral pe unde ies nervii spinali. Clinic, se caracterizează cu dureri suportabile, restricții în mișcări. Se simte durere scurtă “de taie respirația” ca și cum ceva “ciupește” nervul.
3. Nucleul pulpos presează mai mult, putând deforma, penetra sau rupe inelul fibros. Astfel porțiunea de disc proeminentă ajunge în orificiul intern vertebral unde presează rădăcina nervoasă. Clinic, durerile sunt foarte mari cu arie largă de distribuție și pe traiectul nervului compresat. Apar semne neurologice clare.
4. Nucleul migrează în afara discului, porțiunea migrată putându-se scurge la nivelul vertebrei subadiacente. Clinic, apar dureri foarte mari, aria mare de distribuție, dureri pe traiectul nervului compresat, semne neurologice clare, putând afecta funcționalitatea unor organe interne.
Hernia de disc poate apărea la orice nivel al coloanei vertebrale, însă cel mai des afectează coloana lombară (partea inferioară), apoi în ordine coloana cervicală (partea coloanei corespunzătoare zonei gâtului) și cel mai rar coloana toracală.
Care sunt cauzele herniei de disc?
Hernierea unui disc se datorează de obicei degenerării inelului fibros. Odată cu înaintarea în vârstă, discurile încep să piardă din lichidul care le ajută să-și mențină hidratarea și totodată poziția normală. Volumul nucleului pulpos începe să scadă cu timpul, presiunile nu mai sunt repartizate uniform pe suprafața sa.
Hernia mai poate apărea și în caz de traumatisme la nivelul coloanei (accidente sportive, rutiere sau de muncă, căderi de la înălțime, expuneri prelungite la vibrații, mișcări bruște, eforturi intense și susținute fără antrenament prealabil) care determină fisurarea inelului fibros și împingerea nucleului pulpos în afară prin aceste fisuri.
Ce factori de risc pot duce la apariția unei hernii de disc?
§ vârsta înaintată - care duce la modificări degenerative inevitabile ale discului intervertebral, și totodată predispune la accidente cu potențial traumatizant asupra coloanei vertebrale;
§ sexul masculin;
§ antecedente de traumatisme, intervenții chirurgicale sau alte afecțiuni sistemice, inflamatorii, tumorale, localizate la nivelul coloanei, care slăbesc structura sa de rezistență;
§ activități care cresc solicitările exercitate asupra coloanei și slăbesc progresiv structura discului: activități care necesită poziții șezânde îndelungate (muncă de birou, ridicări de obiecte grele, răsuciri sau aplecări frecvente, mișcări repetitive sau vibrații constante (cum ar fi condusul mașinii).
§ exerciții fizice efectuate neregulat, care solicită prea mult coloana după o perioadă lungă de inactivitate;
§ fumatul - nicotina scade capacitatea discului intervertebral de a prelua din sânge substanțele nutritive necesare;
§ obezitatea – crește presiunea exercitată asupra discurilor, în special cele de la nivel lombar;
§ tusea și strănutul frecvente, solicită musculatura abdominală, pelvină și implicit crește presiunea la nivelul coloanei vertebrale.
Ce simptomatologie generează
o hernie de disc?
Dacă discul herniat apasă asupra unui nerv, vor apărea dureri și amorțeli. Amorțeala pe un picior, care începe de la nivelul șezutului și se extinde spre șold, gleznă sau picior.
§ Slăbiciune musculară în teritoriul deservit de nervul afectat, care uneori se resimte în ambele picioare;
§ dureri la nivelul anterior al coapsei;
§ în cazuri mai grave pierderea controlului voluntar asupra evacuării de urină și materii fecale și a capacității erectile, în sindromul numit “coada de cal” (compresiunea foarte puternică asupra rădăcinilor nervoase afectează centrii care controlează aceste acte fiziologice).
Durerea de picior (lombosciatica) datorată unei hernii discale are următoarele caracteristici:
§ apare de regulă la un singur picior;
§ debutul este brusc în cazul unui traumatism sau gradat la vârstnici și în cazul degenerării progresive a discului intervertebral;
§ poate fi continuă sau în pusee;
§ se accentuează la tuse, strănut, defecație sau orice alt efort ce implică contracția musculaturii abdominale și pelvine;
§ se agravează în condiții de sedentarism prelungit;
§ se ameliorează parțial sau chiar total în timpul mersului, poziției întinse sau altor poziții care relaxează coloana și scad presiunea exercitată asupra discului herniat.
§ cu timpul, simptomatologia se agravează dacă pacientul nu consultă medicul pentru diagnosticarea și tratarea cât mai rapid cu putință a afecțiunii: durerile devin aproape permanente, nu mai răspund la nici un fel de medicație antialgică, iar perioadele de acalmie sunt din ce în ce mai rare; pacientul devine agitat, anxios, nu își mai poate desfășura activitățile zilnice obișnuite.
Diagnosticul urmează procedura standard: radiografie lombară față, profil, RMN, testele inflamatorii, fosfatază alcalină, acid uric, sediment urinar, etc, ce permite atât un diagnostic etiologic, cât și cel diferențial.
Cum o tratezi?
Înainte de a ajunge la metodele chirurgicale, este bine să recurgi la metode mai puțin invazive. În primul rând, dacă ai început să ai dureri puternice în zona lombară, încetează imediat orice activitate și intră într-o perioadă de repaus absolut. Se recomandă aproximativ două săptămâni în care să nu forțezi deloc, dacă se poate să nu te ridici din pat. Când stai în pat, adoptă poziția culcat pe o parte cu genunchii îndoiți, pentru a evita întinderea nervului sciatic care provoacă durerile.
Prima alternativă la operație este tratamentul prin acupunctură asociată cu kinetoterapie la fel și masajul. Uneori o singură ședință de acupunctură efectuată profesionist înlătură orice durere, orice pareză sau parestezie. Până să vă tot plângeți de dureri, faceți ceva eficient măcar, dacă hernia este mare și amenință nervul (senzitiv sau motor), acupunctorul, medic și el, vă va trimite sigur la neurochirurg, nu vă va lăsa să paralizați. Experiența personală indică acupunctura cel mai eficient mijloc de tratament în hernia de disc în stadiile 1-2 și durerile legate de aceasta, inclusiv paresteziile (amorțelile). Mergeți cu încredere la cel mai apropiat acupunctor și rezolvați-vă problema sau trimiterea la specialistul neurochirurg. În mâinile unui acupunctor bun, care este inițiat și în celelalte tehnici ale medicinii tradiționale chineze și în kinetoterapie care este inițiat și în celelate tehnici ale medicinii tradiționale chineze și în homeopatie, puteți să evitați operația de hernie de disc în 80-90% din cazurile de hernie în stadiile 1-2. În paralel, poți opta pentru un tratament medicamentos sau unul cu produse naturale.
Programul de acupunctură va conține puncte care să rebalanseze, restaureze homeostazia și circulația sangvină, să relaxeze contracturile dureroase muscular ceea ce va duce la rehidratarea și recuperarea discului afectat. Ședințele se vor desfășura zilnic în patologia acută și o dată la 2-3 în cele cronice. Patologia cronică necesită o perioadă mai lungă până la apariția unor rezultate vizibile. Schimbarea obiceiurilor de viață nocive trebuie să se desfășoare paralel cu terapia și au efect atât de accelerare a recuperării cât și profilactic.
În prevenirea și tratamentul herniilor în stadiul 1, eficiență deosebită are și terapia cu lipitori - hirudoterapia, mai ales dacă ele se aplică în punctele de acupunctură. Fluidizarea sângelui și energiei, îmbunătățirea circulației sanguine permite refacerea nucleului pulpos a discului intervertebral astfel prevenind apariția sau agravarea herniei.
Rezultate notabile în prevenirea și tratamentul herniilor incipiente, precum și recuperării după intervenții chirurgicale o are și Kinetoterapia.
Ozonoterapia reprezintă o terapie bazată pe injectarea sau insuflarea în organism a unei anumite cantități de ozon, prin diferite tehnici, care în anumite domenii de patologie a permis obținerea unor rezultate terapeutice de neașteptat, datorate acțiunii directe a ozonului în cursul aplicațiilor locale, de tip dezinfectant, revitalizant și trofic, datorită acțiunii antialgice și miorelaxante, precum și datorită efectului puternic antibacterian și virustatic de tip sistemic al ozonului.
Ozonoterapia intradiscală tratează protruzia discală, hernia de disc incipienta Ozonoterapia intradiscală este o intervenţie foarte uşoară şi durează mai puţin de o jumătate de oră. În tot acest timp, pacientul este treaz, iar intervenţia constă mai exact într-o puncţie a discului vertebral. Odată ajuns acul la acel nivel, se injectează ozonul intradiscal şi în jurul discului, apoi se face o încărcare locală cu ozon după care se scoate acul.
Nucleoplastia percutană
Nucleoplastia percutană este o intervenţie efectuată de medici specializaţi în radiologie intervenţională non-vasculară, radiologia intervenţională fiind una dintre cele mai noi şi mai spectaculoase ramuri ale medicinei moderne.
Nucleoplastia percutană reprezintă o alternativă eficientă şi minim invazivă raportată la tratamentul medicamentos sau la intervenţia chirurgicală clasică.
Nucleoplastia percutană este indicată pacienţilor la care tratamentul prin acupunctură, kinetoterapie fizioterapie asociat sau nu cu cel medicamentos nu a dat rezultate şi care nu au o indicaţie clară pentru intervenţia chirurgicală clasică.
Dacă deplasarea discului este foarte mare sau peretele discului este rupt, intervenţia chirurgicală rămâne totuşi prima opţiune de tratament.
Intervenţia constă în puncţia percutană sub control radiologic a discului herniat cu un ac special şi extragerea unei părţi din nucleul pulpos. Astfel, se reduce mult presiunea din peretele discului. Acesta revine treptat în poziţie normală şi nu mai comprimă rădăcinile nervilor spinali.
Avantajele nucleoplastiei percutane:
În primul rând, intervenţia durează maxim 30 minute, este nedureroasă şi nu necesită anestezie generală. În timpul intervenţiei nu există incizie, ci doar o mică înţepătură la nivelul spatelui, ceea ce permite recuperarea imediată, spitalizarea şi repausul la pat nefiind necesare după intervenţie.
Un alt avantaj major al efectuării nucleoplastiei este faptul că nu reprezintă o contraindicaţie pentru alte proceduri medicale.

Text: Victor Ochișor
tel: 0727 800 630; e-mail: victor_ochisor@yahoo.com

Sport, sanatate

Reclama_Otoprint