Mișcările involuntare ale bebelușului , cum ar fi reflexul de supt sau reflexul punctelor cardinal  îl ajută să supraviețuiască  și să se dezvolte. Este necesară cunoașterea reflexelor necondiționate ale nou-născutului în evaluarea stării normale sau patologice a acestuia. Dacă reflexele sunt absente sau diminuate pot indica o problemă neurologică.

Mișcările sunt de două tipuri:

  1. 1.Mișcari reflexe (înăscute, necoordonate, de supt, de clipire). Aceste mișcări după 4 luni dispar.
  2. 2.Mișcări simetrice sunt mișcari involuntare ale extremitățiilor. Ele sunt urmarea mișcărilor intrauterine și vor sta la baza următoarelor mișcări voluntare.

Dezvoltarea motorie este structurată pe stadii de vârstă:

  1. 1.Vârsta între 0 - 3 luni

Pentru această perioadă sunt caracteristice 2 tipuri de reflexe:

  • Reflexele  posturale
  • Reflexele arhaice

Reflexele postulale sunt mișcări și posturi reflexe provocate de o anumită poziție a corpului.

Datorită predominării tonusului flexorilor, nou-născutul are o postură simetrică, în care se menține poziția intrauterină. Pe parcursul acestui stadiu sugarul își câștigă tonusul de extensie începând cu capul, apoi coloana vertebrală și în cele din urmă bazinul.

În primele săptămâni, sugarul nu are control asupra extremității cefalice. Pe la sfârșitul lunii începe să-și mențină poziția capului, la început pe o perioadă mai scurtă, după care îl susține din ce în ce mai mult timp. Pe începutul lunii a 3-a, sugarul începe să-și controleze poziția capului, iar către sfârșitul acestei luni începe să studieze cu interes mâinile și picioarele, își extinde complet membrele inferioare, iar pe burtă poate să urmărească în jurul său.

În această perioadă apare, după Bobath, Postura Păpușii, un moment important de referință-  Pe burtă, sugarul se sprijină pe coate și antebrațe, cu palmele și degetele extinse, picioarele sunt ușor flectate și rotate spre exterior.

Reflexele arhaice (neonatalice)  sunt reflexe involuntare, care se dezvoltă în timpul vieții intrauterine și sunt esențiale pentru existența nou-născutului. Sunt reacții primare pe care nou-născutul  le prezintă de la naștere și dispar treptat până în luna a 4-a de viață postnatală.

  1. a)Reflexul de supt este un reflex care apare la făt în jurul săptămânii 32 și se dezvoltă complet până în jurul săptămânii 34. De aceea reflexul este slab dezvoltat la copii care se nasc prematur. După luna a 3-a nu mai este un gest reflex.

Dacă se introduce între buzele sugarului un deget se produce contracția buzelor și a obrajilor asociată cu caracteristicile suptului.

Dacă este reflexul este manifestat de fiecare dată asta nu înseamnă că bebelușului ii este foame.

  1. b)Reflexul de prindere

Dacă se apasă cu degetul arătător în palmă nou-născut de la marginea cubitală spre police se produce flectarea degetelor copilului cu prinderea obiectelor între ele.

  1. c)Reflexul Moro

Acest reflex poartă numele medicului pediatru austriac Ernst Moro (1874-1951) care l-a descoperit. Reflexul se produce prin mișcarea suprafeței de susținere, cum ar fi tragerea scutecului pe care este așezat copilul , un zgomot foarte puternic sau suflarea unui jet de aer în față.

Reflexul se produce abducția și extensia membrelor superioare cu deschiderea palmelor și extensia degetelor concomitent cu flexia membrelor inferioare cu revenire cu flexia membrelor superioare la piept cu strângerea pumnilor concomitent cu extensia membrelor inferioare.

În mod normal, dispare în jurul vârstei de 4 luni, dar poate persista până la 6 luni,cu condiția ca în ultimele luni doar să fie schițat. Dacă persistă peste 6 luni este o dovadă că sugarul are o suferință cerebrală cronică.

  1. d)Reflexul de deschidere a mâinii

Dacă mâna este strânsă în pumn executăm o mângâiere pe marginea cubitală și mâna bebelușului se deschide. Reflexul dispare la sfârșitul primei luni de viață.

 

 

  1. e)Reflexul punctelor cardinale

Se poate produce în mai multe moduri:

  • Dacă se atinge cu degetul colțul gurii, buza inferioară se lasă spre aceeași parte, dacă degetul atinge ușor spre lateral, nou-născut  va întoarce capul;
  • Dacă se execută o atingere pe mijlocul buzei superioare, se va provoca ridicarea acesteia, iar dacă degetul se mișcă spre nas se va produce o extensie a capului;
  • Dacă executăm o atingere pe mijlocul buzei inferioare, se produce coborârea acesteia, iar dacă degetul se mișcă spre bărbie se produce flexia capului și deschiderea gurii.

Reflexul dispare la 2 luni.

  1. f)Reflexul tonic asimetric al gâtului

Dacă se execută  înclinarea laterală a capului când  nou-născutului este pe spate, se va obține flexia membrelor de partea opusă înclinării. Reflexul dispare la 2 luni.

  1. g)Reacția de ortostatism

Dacă nou-născutul este susținut de sub axile, în ortostatism, fără ca micuțul să atingă cu plantele o suprafață plană se va produce o extensie progresivă a picioarelor. Reflexul dispare la 2 luni.

  1. h)Merssau reflexul lui André-Thomas

Este un reflex care este prezent încă de la naștere, dispare pe la sfârșitul primei luni de viață și reapare când cel mic învață să meargă.

Dacă susținem bebelușul de sub axile în ortostatism cu picioarele pe un plan dur, acesta va încerca să pășească și va executa câțiva pași cu ritm regulat.

Mai multe detalii pe blog: https://eladaily.wordpress.com/health-3/

 

Dacă sunteți interesați de o anumită afecțiune pe care doriți să o dezbatem în numerele următoare, vă rog să-mi scrieți pe adresa de e-mail: eladaily@gmail.com.

 

Elena Bălășoiu

kinetoterapeut

eladaily.wordpress.com

Sport, sanatate

Reclama_Otoprint