A început activitatea școlară în toata țară. Odată cu apropierea zilelor reci vor începe să funcționeze tot mai des sursele de încălzire proprii atât în locuințele personale cât și în firme. Sursele de încălzire împreună cu instalațiile electrice cu defecte și improvizații constituie un risc sporit de incendiu. Neglijenţele manifestate de oameni din nepăsare sau uneori din necunoaştere contribuie în mare măsură la izbucnirea incendiilor. Conform datelor IGSU, din totalul incendiilor la gospodăriile populației, 58% s-au produs în zona rurală iar 42% în zona urbană.
Incendiile la gospodăriile populației se manifestă cu precădere în mediul rural și în lunile reci ale anului. Aceste incendii au fost cel mai frecvent generate de următoarele cauze: Instalații electrice defecte sau improvizate = 20%, Foc deschis = 16%, Fumat = 12%, Coș de fum defect sau necurățat = 12%, Jocul copiilor cu focul = 10%, Acțiuni intenționate (arson) = 9%.
În scopul evitării situațiilor neplăcute soldate cu pierderi de vieți omenești și însemnate pagube, vă recomandăm verificarea cu atenție a instalațiilor electrice, remedierea defectelor și improvizațiilor, curățarea coșurilor, verificarea instalațiilor de gaze naturale și a centralelor termice. Pentru centralele termice se recomandă încheierea unui contract de service cu o firmă specializată care, prin inspecțiile periodice efectuate, vă asigură că echipamentele dumneavoastră funcționează la eficiență maximă. Verificarea tehnică periodică a aparatelor se efectuează la un interval de 2 ani de către persoane juridice autorizate ISCIR. Se interzice cu desăvârșirea orice improvizație sau intervenție neautorizată. Respectați instrucțiunile și recomandările firmei autorizate care a efectuat lucrările de punere în funcțiune și, după caz, de verificare tehnică periodică (service). În cazul constatării oricărui defect, opriți imediat, în siguranță, centrala termică și anunțați un prestator de specialitate autorizat.
Repunerea în funcțiune este permisă numai după efectuarea remedierilor defectului de către personal de specialitate autorizat de ISCIR. În general aceste verificari se fac de două ori pe an, toamna si primăvara, adică înainte și după oprirea încălzirii permanente cu ajutorul centralei termice. De asemenea, periodic se curăță filtrul. Operația presupune spălarea acestuia de impuritățile din apă, eventual schimbarea sitei și completarea cu cristale menite să purifice apă. Caloriferele vor fi verificate să nu curgă, să aibă turul și returul bine reglate pentru a permite o încălzire eficientă, și să fie bine aerisite pentru a nu permite golurilor de aer să staționeze în elemenți și să avem de a face cu elemenți neîncălziți.


Sobele pe combustibil solid (lemne, cărbuni rumeguș, etc), coșurile și hornurile de fum se revizuiesc și se curăță obligatoriu înaintea anotimpului rece. Coşurile de fum necurăţate provoacă cele mai multe incendii.
În prezent există în comerț produse pentru îndepărtare funingine, gudron, smoală, catran, din centrale termice, cazane sau coșul de fum, cameră de ardere, focar. Produsele nu incendiază, nu curăță prin incendiere. Nu folosiți metode empirice de curățare prin incendiere, ca în cazul folosirii sau stropirii pereților centralei cu benzină, motorină, sau aruncare de naftalină = petrol în foc. Riscul este prea mare să se fisureze centrala sau coșul de fum și să provocați un incendiu devastator. Utilizarea lemnului cu excesul de umiditate duce la depunerea de funingine în cuptorul de ardere şi pe coşul de fum, obturând sticla la șeminee.
Vaporii de apă reduc temperatura de ardere, ceea ce duce la formarea de funingine şi depunerea acesteia pe pereţii cuptorului, în vatră, în cămin, pe ferestrele șemineelor și pereţii coșului de fum.
În aceste zile nu trebuie să-i uităm pe cei care veghează și intervin prompt ori de câte ori sunt solicitați la stingerea incendiilor - pompierii.
Ziua de 13 septembrie a adus prin semnificaţia sa istorică, în memoria noastră, a tuturor, actul eroic de afirmare patriotică a calităţilor morale şi de luptă ale pompierilor militari pentru apărarea idealurilor de libertate naţională şi emancipare socială ale Revoluţiei române de la 1848 (bătălia din Dealul Spirii). A intrat în tradiţia poporului român să aniversăm „Ziua Pompierilor din România” și să aducem un pios omagiu eroilor pomperi care, prin luptă, sacrificiu și chiar cu prețul vieții au salvat oameni și bunuri. Pompierii români, militari şi civili, acţionând cu profesionalism şi curaj, au onorat permanent misiunea de apărare a vieţii celor aflaţi în pericol, de protejare a valorilor de patrimoniu și a celor lor materiale de ameninţările sau riscurile cauzate de dezastre, calamităţi naturale precum şi de limitare a urmărilor acestora în vederea revenirii la normalitate.

Primăria orașului Otopeni
Inspector PSI – Protecție Civilă
Popa Cornel

Orasul